Njemački maloprodajni div Kaufland najavio je u petak da će proširiti poslovanje na Australiju gdje u početnoj fazi namjerava uložiti 459 milijuna australskih dolara (322 milijuna američkih dolara) u distribucijski centar i trgovine u Melbourneu. U kompaniji ističu da će njihovo skladište u sjevernom dijelu Melbournea površine 280 tisuća kvadratnih metara biti najveći distribucijski centar u zemlji.

Tri trgovine bit će smještene u predgrađima Chirnside Park, Dandenong i Epping, a planiraju ih otvoriti još tri. Izvršna direktorica Kauflandovog australskog ogranka Julia Kern kazala je da početni planovi kompanije predviđaju otvaranje do 1.600 radnih mjesta i lokalno sjedište.

U pratnji ministra financija savezne države Victoria Tima Pallasa Kern je istaknula da planovi pokazuju da je kompanija spremna dugoročno ulagati u tu saveznu državu i u cijelu Australiju.

“Kauflandovo ulaganje potaknut će naše gospodarstvo, otvoriti radna mjesta i otvoriti prilike za lokalne tvrtke, da i ne spominjemo otvaranje čitavog novog svijeta kupnje u supermarketu za obitelji u Victoriji”, kazao je Pallas u priopćenju.

Kaufland je dio grupe Schwarz i u vlasništvu je obitelji po kojoj je grupa dobila ime. Osnovan je u Njemačkoj 1984. godine, ima više od 1.200 trgovina u sedam zemalja, uključujući Hrvatsku, a zapošljava 150 tisuća radnika. Australija je njihov prvi projekt izvan Europe.

Njemački maloprodajni lanac Aldi posluje u Australiji od 2001. godine gdje njegova mreža obuhvaća više od 200 trgovina. (Hina)