Kina blokirala Coca-Colu u preuzimanju Huiyuana

Ponuda je odbijena jer bi njome Coca-Cola zauzela dominantnu tržišnu poziciju

Kina je odbila ponudu Coca-Cole vrijednu 2,3 milijarde dolara za preuzimanje kineskog proizvođača sokova China Huiyuan Jucie Group, koja bi bila najveće preuzimanje kineske kompanije dosad i najveća akvizicija američke kompanije.

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je da je blokirao posao jer bi time Coca-Cola zauzela dominantnu tržišnu poziciju, ograničila konkurentnost na tržištu sokova i ugrozila opstanak manjih proizvođača, prenosi Bloomberg News. “To bi natjeralo potrošače da plaćaju veće cijene, a da imaju manji izbor proizvoda“, navodi se u priopćenju ministarstva.

Coca-Cola odlukom gubi mogućnost povećanja tržišnog udjela na kineskom tržištu sokova na preko 20 posto. Kinesko tržište tih proizvoda vjerojatno će porasti dvadeset posto na 14 milijardi dolara u ovoj godini, što je dvostruko više od očekivane stope rasta za gazirana pića, procjena je Euromonitor Internationala.

Coca-Cola je ponudila kupiti Huiyuan za najmanje 2,3 milijarde dolara u rujnu. Vrijednost posla mogla je dostići 2,5 milijarde dolara u slučaju pretvaranja obveznica Huiyuana u dionice.

Ranije ovaj mjesec, Coca-Cola objavila da planira investirati dvije milijarde dolara u Kinu u sljedeće tri godine, a u tu zemlju je već investirala 1,6 milijarda dolara od 1979. godine. (Bankamagazin)