Kina obustavlja antidampinšku istragu o uvozu europskih vina

Kineska i europska vinska industrija postigle su sporazum temeljem kojeg će vlada u Pekingu prekinuti istragu o mogućem dampingu u uvozu vina iz Europske unije, priopćilo je u petak kinesko ministarstvo trgovine.

Nakon šest rundi pregovora koji su pokrenuti u studenom prošle godine kineske i europske kompanije potpisale su ovog tjedna memorandum o razumijevanju, iskazujući spremnost da se “spor riješi sporazumnim putem”, objavilo je ministarstvo u priopćenju.
U srpnju prošle godine kinesko ministarstvo trgovine odlučilo je pokrenuti istragu o dumpingu vina uvezenih iz EU-a. Prema službenim podacima, vrijednost tog uvoza iznosila je u 2012. godini 1,04 milijardi dolara.

Istraga se vremenski nadovezala na carine Europske unije na uvoz kineskih solarnih ploča, čime se ne iscrpljuje “asortiman” kinesko-europskih trgovinskih sporova.

Naknadno su dvije strane najavile sporazumno rješenje u sporu oko solarnih ploča, čime su smanjene napetosti i utrt je put konačnom rješenju spora oko vina.

“Zadovoljni smo što kompanije na obje strane jačaju međusobno razumijevanje dijalogom i što su odlučile riješiti spor sporazumnim putem”, naveo je u priopćenju kineski ministar trgovine Gao Hucheng.

Priopćenje o obustavi istrage objavljeno je dan uoči posjeta kineskog predsjednika Xi Jinpinga Europi. (SEEbiz.eu / Hina)