Panorama Šangaja

Rast kineskog gospodarstva usporava, ali ta je zemlja još uvijek na putu da Sjedinjenim Državama preotme položaj najvećeg svjetskog maloprodajnog tržišta, pišu svjetski mediji.

Vrijednost kineske maloprodaje u ovoj će godini dosegnuti više od 5.600 milijardi dolara, za 100 milijardi dolara više nego u SAD-u, pokazuju istraživanja konzultantske tvrtke eMarketer objavljena u srijedu.

Rast imovine kineske populacije i ubrzani razvoj trgovine putem interneta pokrenuli su maloprodajni bum u toj zemlji.

“Posljednjih su godina kineskim potrošačima povećani prihodi i milijuni Kineza postali su nova srednja klasa. Rezultat toga je nagli porast kupovne moći i prosječne potrošnje po osobi”, rekla je Monica Peart iz eMarketera.

Procjene konzultantske kuće naglašavaju da svjetskim brendovima kinesko tržište postaje sve važnije, čak i u slučaju da rast svjetskog gospodarstva uspori. Kina je već sada najveće svjetsko tržište automobila i pametnih telefona.

Razlika između kineskog i američkog maloprodajnog tržišta nastavit će se povećavati u sljedećim godinama, a pritom će Kina brže rasti barem do 2022. godine, navodi u svojim procjenama eMarketer.

Najveće kineske kompanije za trgovinu putem interneta Alibaba i JD.com odigrale su ključnu ulogu u eksplozivnom rastu. Očekuje se da će u ovoj godini udio kupnji kineskih potrošača putem interneta iznositi 35 posto ili 2.000 milijarde dolara, dok će američki potrošači tim putem ostvariti tek 11 posto ukupne kupnje, objavio je eMarketer. (Hina)