Kiosci – panel maloprodaje: Mali ali vrijedni

Kiosci su najmanja maloprodajna mjesta, ali njihova preferencijalna prednost je pristupačnost pa su zbog toga izuzetno važni za impulsnu prodaju FMCG proizvoda

U svom panelu maloprodaje Nielsen pokriva i kanal kioska. Po definiciji to su prodajna mjesta koja uglavnom prodaju dnevne novine/časopise, cigarete i prehrambene proizvode (žvakaće gume, slatkiše, kavu, gazirana pića itd). Uz ovu standardnu ponudu, drže i određenu količinu i izbor drugih proizvoda široke potrošnje kao što su, primjerice, sredstva za osobnu higijenu, brijači, britvice i dr.

Kiosci su mala prodajna mjesta, obično veličine od 9-12 m2 a najveći objekti mogu biti do 40 m2. Prema Nielsenovom cenzusu za 2013./2014. godinu, ukupan broj kioska na tržištu Hrvatske je 2.721, što je 9% manje u odnosu na broj ovih prodajnih mjesta zabilježen u prethodnoj godini.

Promatrajući Nielsenove cenzus podatke o osnovnom maloprodajnom skupu, broj kioska se u posljednje tri godine smanjio za ukupno 14%. Naime, dok ih je u 2011. godini bilo 3.162, taj broj se do 2013. godine smanjio za 441 kiosk.

ZNAČAJ IMPULSNE PRODAJE
U ukupnoj košarici prehrambenih kategorija kiosci sudjeluju s 1% udjela u prodaji. Naravno, važnost kioska je značajnija u impulsnim kategorijama prehrane, kao što su žvakaće gume u kojima su kiosci u 2013. godini nosili oko 20% ukupne vrijednosne prodaje kategorije ili pak mineralne vode, gdje je njihov udio u ukupnoj vrijednosnoj prodaji kategorije iznosio gotovo 5%.

Dakako, kategorija u kojoj kiosci prednjače po prodaji u odnosu na ostale maloprodajne formate su cigarete s obzirom na to da se više od 30% ukupne vrijednosne prodaje odvija upravo u kioscima. Među vodećim FMCG kategorijama po vrijednosnoj prodaji u kioscima, one koje bilježe najveći pad količinske prodaje u 2013. godini su voćni sokovi, prezervativi i cigarete, dok najveći rast ostvaruju energetski napitci, sladoled i ledeni čaj.

Prema Nielsenovoj ShopperTrends studiji iz 2013. godine, kupci su u prosjeku kioske posjećivali pet puta mjesečno, dok je godinu dana ranije frekvencija obilazaka bila veća – osam puta mjesečno.

Jelena Doko Cetina
Retailer Services Manager