Konačno priopćenje Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prometu u trgovini na malo u srpnju potvrdilo je prve rezultate odnosno razmjerno snažan pad i na godišnjoj i na mjesečnoj razini.  

Naime, u odnosu na srpanj 2013. (prema kalendarski prilagođenim indeksima) promet u trgovini na malo realno je niži za 2% (nominalno za 2,4%), što je najviša stopa pada od ožujka prošle godine.

Na mjesečnoj razini prema desezoniranim podacima zabilježen je također pad prometa u trgovini na malo i to u realnim iznosima za 1,7% te nominalnim za 1,2%. Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima trgovina na malo zabilježila je realan godišnji pad od 2,7% odnosno rast od 13% mjesečno.

U prvih sedam mjeseci promet u trgovini na malo prema izvornim neprilagođenim indeksima nominalno je niži je za 0,8% u odnosu  na isti period lani.

U strukturi nominalnog indeksa prometa od trgovine na malo najveći udio imaju nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s udjelom od čak 39,6%, a slijedi ga promet motornim gorivima i mazivima s udjelom od 21,8% koji su zabilježili pad prometa od 1,4% odnosno 5,5% te tako imali najznačajniji doprinos godišnjem padu maloprodaje.

“Veliki udio nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama u ukupnom prometu trgovine na malo odraz je racionalnijeg ponašanja potrošača u vrijeme gospodarske krize gdje je potrošnja prvenstveno usmjerena na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba što odgađa kupnju luksuznijih dobara”, navodi se u analizi RBA.

U prilog tome ide i podatak o padu prodaje automobila u srpnju koja je s ostvarenih 3.060 kupoprodaja za 5,1% niža u odnosu na srpanj 2013. godine. Osim toga, doprinos padu prometa motornim gorivima i mazivima došao je i od blagog pada cijena tekućih goriva koje su u srpnju bile niže za 0,2% godišnje (mjesečno +1%).

“Nastavak nepovoljnih kretanja na tržištu rada, visoki potrošački pesimizam i slabi izgledi oporavka i dalje će negativno doprinositi osobnoj potrošnji pa stoga ostajemo pri procjeni stagnacije trgovine na malo u 2014. godini”, stoji u analizi RBA. (Business.hr)