Konzum izlicitirao 90 mil. kuna za 11 opatijskih marketa

Početna cijena od 20,4 milijuna kuna gotovo je upeterostručena, a nekretnine su nakon licitacije, u kojoj su ruke dizane 130 puta, pripale Konzumu koji je u njima dosad bio zakupac

Jedanaest objekata Trgovačkog Opatija u stečaju, uglavnom marketi na području Liburnije, koji su u paketu ponuđeni na prodaju po početnoj cijeni od oko 20,4 milijuna kuna, na dražbi su dostigli “astronomsku” cijenu od 90 milijuna kuna, piše Novi list. U prostorima sjedišta Trgovačkog Opatija u Opatiji na dan dražbe odvijao se filmski scenarij, kada su predstavnici triju zainteresiranih tvrtki za kupnju ponuđenih nekretnina gotovo dva sata licitirali na način da se početna cijena podizala za po 400 tisuća kuna.

Svjedoci ovog događaja kažu da je napetost bila velika, da su svi bili uporni, da se prekid i vanjske konzultacije nisu smjele obavljati, a ruke su dizane čak 130 puta.

“Mi smo natječaj za prodaju imovine pripremili vrlo ozbiljno, tako da bi se izbjeglo prijavljivanje bilo kakvih špekulanata. Za sudjelovanje u javnom nadmetanju trebalo je uplatiti osiguranje od 20 posto početne cijene, što znači oko četiri milijuna kuna. Na licitaciji su sudjelovale tvrtke Dinova-Diona Trgovina d.o.o. iz Zagreba, čiji je vlasnik Gavrilović, zatim Trgovina Krk d.d. iz Malinske čiji je većinski vlasnik tvrtka Čakovački mlinovi te zagrebački Konzum d.d. koji je i dao najveću ponudu te tako kupio trgovine u kojima je dosad bio zakupac. Postignuta je iznimno visoka cijena koja je po mom mišljenju nerealna i ne odgovara stvarnoj vrijednosti objekata, no za nas je to, naravno, dobro”, kaže Dušan Crljenko, stečajni upravitelj Trgovačkog Opatija koji vodi cijeli postupak još od 2003.

kada je otvoren stečaj. Naglašava da vrijednost ove transakcije nije samo u novcu, već i u socijalnoj i društvenoj komponenti, o čemu se od samog otvaranja stečaja i na inzistiranje tadašnje stečajne sutkinje Nevenke Huljev, vodilo računa.

“Zato je u natječaju navedeno da će kupac imati obvezu zadržati postojeću djelatnost najmanje pet godina. To je važno jer se radi i o marketima u opatijskom naselju Kosovo, Ičićima, Iki, Mošćeničkoj Dragi, Medveji, Mihotićima, gdje su to jedine trgovine od značaja za opskrbu tih lokalnih zajednica. Druga važna obveza koju preuzima kupac je da mora sklopiti ugovore o radu na neodređeno vrijeme i zadržati u radnom odnosu sve djelatnike u tim objektima, kao i one u upravi, što je ukupno više od stotinu ljudi. Dakle, osim što će radnici dobiti ugovor na neodređeno vrijeme, a dosad su imali samo za vrijeme trajanja zakupa, imat će i sva prava kao da postoji kontinuitet radnog odnosa, što znači pravo na bolje otpremnine, jubilarne nagrade i drugo”, ističe Crljenko, zadovoljan što je kupac sve to prihvatio. Nakon što je u prvom oglasu ponuđeno na prodaju sedam nekretnina Trgovačkog Opatija, od kojih je pet prodano, i nakon ove prodaje »paketa marketa«, jučer je objavljen oglas za ponovnu dražbu za market na opatijskoj Punta Kolovi i skladišni centar u Matuljima, s nešto manjom početnom cijenom od prvotne, a na kraju će se prodati i upravna zgrada u Opatiji.

“Ne sumnjamo da ćemo dobru cijenu dobiti i za te preostale tri nekretnine i da će se cijeli postupak stečaja završiti do kraja ove godine. Sada slijedi ljepši dio posla, a to je podmirivanje vjerovnika, njih četrdesetak, među kojima su banke, dobavljači, država, jedinice lokalne samouprave i drugi. Svi su oni dugo čekali na svojih ukupno osamdesetak milijuna kuna. No, mi već imamo za stečajnu masu stotinjak milijuna kuna, tako da ćemo moći sve podmiriti, a moći će računati i na zatezne kamate pa će mnogima početno potraživanje biti udvostručeno”, zaključuje Crljenko, ustvrdivši da su postignuta sva tri cilja: podmiriti sve vjerovnike, zadržati djelatnost i zadržati radnike na poslu. (Novi list)