Konzum preuzeo hercegovačku Super Novu

Agrokor potpisao ugovor o dugogodišnjem zakupu hercegovačkog maloprodajnog lanca

Hrvatski trgovački lanac Konzum postigao je dogovor o dugogodišnjem zakupu 11 prodajnih mjesta maloprodajnog lanca Super Nova, koji je u vlasništvu nekoliko hercegovačkih poduzetnika.”Aktivnosti u vezi s preuzimanjem prodavnica su u tijeku, te su prva otvorenja planirana najkasnije početkom srpnja, potvrdio je Poslovnom dnevniku direktor Konzuma, Sarajevo Ismir Brkić.

Jačanje pozicije
Super nova raspolaže hipermarketima u Mostaru i Međugorju, te s još 4 prodavnice u gradu na Neretvi, zatim prodavnicama u Čapljini, Tomislav Gradu, Neumu i Kupresu. Brkić nam nije mogao otkriti vrijednost mjesečnog najma objekata Super Nove niti druge detalje. No, kako Poslovni dnevnik neslužbeno saznaje u novim objektima, za čije je preuzimanje dobivena i suglasnost Konkurencijskog vijeća BiH Konzum planira uposliti oko 100 djelatnika. Od toga će 50 djelatnika s odgovarajućim iskustvom i profesionalnim kvalifikacijama biti preuzeto od Super Nove.Ovom akvizicijom, tvrtka kćer Todorićevog Agrokora, unatoč krizi nastavlja širenje mreže maloprodajnih objekata u BiH, učvršćujući lidersku poziciju na tržištu u toj zemlji.Podsjetimo Konzum je početkom godine preuzeo maloprodajne objekte trgovačkog centara Tom, čiji je vlasnik Savo Tomašević iz Istočnog Sarajeva. Osim shoping centra u Lukavici, koji se prostire na 7000 četvornih metara, Konzum je ovom akvizicijom dobio i maloprodajne objekte na Palama, u Foči i Bijeljini, te veleprodajne objekte u Istočnom Sarajevu i Trebinju. Preuzimanjem Super Nove Konzum je u BiH proširio mrežu na preko 90 maloprodajnih objekata.

Različite strategije
Konzumov rast na tržištu BiH, koji prema neslužbenim informacijama iznosi oko 13 posto posebice je značajan s obzirom na poteškoće s kojima se suočava njegov najozbiljniji konkurent slovenski Mercator. Taj je lanac početkom godine zatvorio centar Mercatorova supereta u Tuzli, te još tri prodavnice u tuzlanskoj regiji. Za razliku od Mercatora, čija se strategija širenja na tržištu BiH vidjela u gradnji velikih trgovačkih centara, Konzum se odlučio za drukčiju poslovnu filozofiju koja se pokazala uspješnijom. Umjesto gradnje velikih objekata u većim gradovima Konzum je preuzimao lokalne trgovačke tvrtke te uzimao male prodavaonice u zakup. I dok je Mercator uspio otvoriti desetak shoping centara u većim gradskim središtima, Konzum je stvorio najbrojniju maloprodajnu mrežu u zemlji od preko 90 super, maksi i mini marketa. Udio Mercatora na tržištu BiH sada je manji od sedam posto. (PD)

Maloprodaja u BiH
Uz Konzum i Mercator najveći igrači na tržištu maloprodaje u BiH su francuski Interex, slovenski Tuš, Merkur, koji posluje u sastavu grupacije MIMS sarajevskog biznismena Muje Selimovića te Delta srbijanskog poduzetnika Miroslava Miškovića. Konzum je na tržište BiH prisutan od lipnja 2004. i najveći trgovačko-distributivni centar u BiH.