Ukupni prihodi Konzuma u prvih šest mjeseci su dosegnuli 6,34 milijardi kuna i blago su, za 0,09 posto pali u odnosu na isto razdoblje lani

Trgovački lanac Konzum u prvom je polugodištu ove godine ostvario neto dobit od 39,26 milijuna kuna, što je porast od 8,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje u utorak objavljeno financijsko izvješće te tvrtke.

Ukupni prihodi Konzuma u tome su razdoblju dosegnuli 6,34 milijardi kuna i blago su, za 0,09 posto pali u odnosu na isto razdoblje lani. Pritom su ostvareni prihodi od prodaje Konzuma porasli za 0,4 posto, na 5,63 milijarde kuna.

Istodobno su pak ostali poslovni prihodi pali za 4,9 posto, na 665,1 milijun kuna. Ukupni su rashodi Konzuma u odnosu na prvo polugodište prošle godine smanjeni za 0,12 posto, na 6,27 milijardi kuna.

Šestomjesečna dobit Konzuma prije oporezivanja iznosila je 67,7 milijuna kuna, što je 3,4 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine. Uprava Konzuma u komentaru financijskog izvješća navodi kako je omjer između maloprodaje i veleprodaje neznatno promijenjen te maloprodaja obuhvaća 74 posto ukupne prodaje.

Iz Konzuma također napominju kako važan doprinos održanju visine ukupnog prometa u trgovinama Konzuma u prvom polugodištu daju sezonski utjecaj od turizma, povećanje prodajnog prostora za 7.949 četvorna metra te značajna ulaganja u preuređenje velikog broja prodavaonica.

Početak glavne turističke sezone najavljuje nove poslovne izazove, s obzirom da se nije očekivao pad dolazaka turista, a posebno ne stranih. Konzum s tog naslova ostvaruje značajne promete pa Uprava vjeruje da će se u drugom dijelu sezone posjećenost popraviti i biti barem na razini prošle godine, što bi osiguralo u sljedećem tromjesečju ostvarenje planiranih ciljeva, navodi se u komentaru izvješća. (Banka.hr / Hina)