konzum-krk-ftdTrgovački lanac Konzum u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario 160,6 milijuna kuna neto dobiti, što je smanjenje za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, podaci su iz financijskog izvješća Konzuma objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Uprava Konzuma u međuizvještaju poslovanja navodi kako je ostvareni promet u prvih devet mjeseci iznosi 11,36 milijardi kuna, što je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine porast za 1,84 posto.

Ostvareni prihodi od prodaje robe u istom razdoblju iznose 9,25 milijarde kuna, što je rast za 1,08 posto.

S obzirom na trenutačne okolnosti u privredi, smanjenje raspoloživog dohotka kućanstava, te nominalni i realni pad prometa u trgovini na malo, ove poslovne rezultate ocjenjujemo primjerenim, navodi Uprava Konzuma.

Po podacima koje iznose, omjer između maloprodaje i veleprodaje nije se bitno promijenio, tako da maloprodaja predstavlja 72 posto ukupne prodaje.

Konzum je u prvih devet mjeseci povećao prodajne kapacitete za 5.525 četvornih metara te raspolaže s ukupno 304.456 kvadrata prodajnog prostora.

Iz tog trgovačkog lanca, iz sastava koncerna Agrokor, navode kako se kontinuirano radi na optimiziranju poslovnih procesa, racionalizaciji troškova, razvijaju se i uvode napredni oblici informatičke podrške, educiraju zaposleni te se povećavaju ulaganja u zaštitu okoliša.

Uprava očekuje do kraja godine ostvariti planirane poslovne ciljeve kao rezultat cjelogodišnjeg napora u podizanju efikasnosti poslovanja, navodi se u međuizvještaju poslovodstva Konzuma. (H)