Drogerijski lanac Kozmo uručio je danas ček od 152.000 kuna Hrvatskom centru za razminiranje (HCR), a sredstva su namijenjena za financiranje projekta razminiranja u mjestu Zaseok Baždarići uz naselje Paljuv u općini Novigrad, tlocrtne površine 25.000 m2, izvijestili su iz Kozma.

U posljednjih nekoliko mjeseci građani Hrvatske kupnjom prigodnih razglednica prikupljali su sredstva namijenjena razminiranju u sklopu akcije “Volim Hrvatsku, kupujem u Kozmu”.

Taj će iznos biti udvostručen sredstvima Vlade SAD-a i ITF-Enhancing Human Security iz Ljubljane (Ustanova za unaprjeđenje sigurnosti ljudi).

Iz Kozma navode kako su ovom akcijom željeli osvijestiti ovaj veliki problem te na taj način pridonijeti sigurnosti građana i očuvanju života.

“Izuzetno sam sretna da su stanovnici Hrvatske iskazali ljubav prema domovini na način da su, u ovim teškim vremenima, kupovali razglednice i čestitke na prodajnim mjestima drogerije Kozmo koja je također prepoznala svu težinu minskog problema u Hrvatskoj sa svim svojim neželjenim posljedicama. Hvala Upravi i svim djelatnicima drogerije Kozmo, a ova akcija može biti primjer i ostalim subjektima u Hrvatskoj”, izjavila je prof.dr.sc. Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH.

Uz Dijanu Pleštinu, primopredaji su nazočili i Krešimir Profaca, predsjednik Uprave drogerije Kozmo, Miljenko Vahtarić, ravnatelj HCR-a, Marija Plešec Pongrac, voditeljica ITF ureda u RH, Joso Klapan, načelnik općine Novigrad, i Davor Lonić, koordinator razminiranja u Zadarskoj županiji.

“Iznimno mi je drago da se danas nalazimo na minski sumnjivom području koje će zahvaljujući i kupcima drogerije Kozmo biti uskoro razminirano. Današnja primopredaja čeka kruna je akcije kojom će zaseok Baždarići uz naselje Paljuv u općini Novigrad biti razminirano i slobodno za kretanje ljudi”, izjavio je Profaca.

U Hrvatskoj je još 683,4 m2 pod minski sumnjivim područjem, a od 1991. do danas poginulo je 508 ljudi od posljedica mina.