Kraj jedne ere: Šrot otišao sa čela Pivovarne Laško

Zanimljivo je da su Šrotov odlazak tražile sve banke koje od Pivovarne odnosno Infond Holdinga potražuju više milijunske iznose, a pridružio im se i državni fond Kad, koji u Pivovarni ima 7-postotni udio

Nadzorni odbor Pivovarne Laško i službeno je prihvatio ostavku generalnog direktora te tvrtke Boška Šrota. Kako pišu slovenski mediji, Šrotov odlazak s čela Pivovarne Laško zahtjevale su banke kreditori, koje su time uvjetovale financijsku pomoć Pivovarni.

Iako je vijest već procurila u javnost, nitko se iz Pivovarne nije želio o njoj očitovati već su istaknuli kako će poslati službeno priopćenje nakon sastanka. Rekli su samo da je odstupio “zbog interesa poslovnog sistema pivovarne i smirivanja pritiska”.

Podsjetimo, problemi za Boška Šrota počeli su nakon što je Nova Ljubljanska banka odbila produljiti rok za otplatu 130 milijuna eura vrijednog kredita Infond Holdingu, većinskom vlasniku Pivovarne, a koji je u rukama Šrota. NLB je nakon toga i zaplijenila 23 posto dionica Pivovarne kojima je bio osiguran kredit Infond Holdinga, a koje trenutno prodaje na javnoj držabi.

Zanimljivo je da su Šrotov odlazak tražile sve banke koje od Pivovarne odnosno Infond Holdinga potražuju više milijunske iznose, a pridružio im se i državni fond Kad, koji u Pivovarni ima 7-postotni udio.

Banke su na zajedničkom sastanku, koji je održan u srijedu, zaključile kako je najpovoljniji način namirivanja dugova postupna prodaja Infondove imovine i to putem držabe.

Dogovorili su i da će zajednički prodavati dionice Mercatora, koje su bile dane kao kolateral za kredite. No, otkriveno je da je Šrot sa istim dionicama osiguravao nekoliko kredita istovremeno, pa je upitno hoće li se od te prodaje namiriti svi njegovi dugovi. (Nacional)