Kraljevi pekara: Škojo i Babić preuzeli Agrokorov Mlinar i zagospodarili tržištem

Agrokoru su lokalne specijalizirane tvrtke bile prejaka konkurencija pa je odustao od pekarskog biznisa i prodao 90,36 posto ‘Mlinara”. Mate Škojo i Ivica Babić koji su otkupili tu križevačku tvrtku, ne žele govoriti detaljnije o tom velikom poslu koji im je osigurao glavninu tržišta Hrvatske

Agrokor je nedavno, na veliko iznenađenje poslovnog svijeta, prodao 90,36 posto križevačkog “Mlinara” osječkom poduzetniku Mati Škoji, odnosno njegovoj Pekari “Kruna” koja je najveći proizvođač kruha u Slavoniji.

Iznenađenje je bilo veliko jer se donedavno kalkuliralo o tome da Škojo želi prodati “Krunu” Ivici Todoriću koji je, prema tim izvorima, želio zavladati i kompletnim tržištem kruha u Dalmaciji.

‘Mlinar’: 1030 zaposlenih, 300 milijuna kuna prometa
“Mlinar” d.d. zapošljava 1030 djelatnika, godišnji promet je oko 300 milijuna kuna. Ima pekarnice u Zagrebu, Križevcima, Poreču, Šibeniku, Sinju, Makarskoj i Dubrovniku, ukupno 40 maloprodajnih objekata.

No samo nekoliko dana nakon ove velike transakcije dogodila se još jedna, jer je Škojo prepustio dalmatinski dio nekadašnjeg “Agrokorova” pekarstva Pekari “Babić” iz Splita. U biti se radilo o realizaciji dogovora između Mate Škoje i Ivice Babića koji su zajednički otkupili “Mlinar” i sad su podijelili tržište.

– Pekara “Babić” preuzela je šibensku “Krku”, te pekare u Sinju, Metkoviću i Dubrovniku koje su poslovale u sustavu “Agrokora”. U našem je sustavu najveći dio pekarstva od Šibenika južnije i zapošljavamo oko 850 ljudi – kaže vlasnik splitske Pekare “Babić”.

Neće otkupljivati pšenicu

Pokazalo se tako da se “Agrokoru” nije isplatio pekarski biznis, odnosno da su mu specijalizirane tvrtke bile prejaka konkurenicija pa je u potpunosti odustao od tog posla.

U Slavoniji je sada Mate Škojo i njegova “Kruna” najveći proizvođač, u najvećem dijelu Dalmacije to je sada Pekara “Babić”, a zadarska Tvornica kruha je najveći proizvođač u sjevernoj Dalmaciji.

– Ne namjeravamo se baviti otkupom pšenice, još ćemo se više posvetiti specijalizaciji i modernizaciji proizvodnje. Sa Škojinom poslovnom grupom organizirat ćemo i zajedničku nabavu osnovnih sirovina, pa smo uvjereni da će opskrbljenost kruhom i pecivom biti još kvalitetnija nego do sada – kaže Babić.

Sudionici podjele tržišta proizvodnje kruha i peciva nerado govore o detaljima ovog velikog posla, no izvjesno je da su se dogodile velike promjene. “Agrokor” je odstupio, a Škojo i Babić su podijelili najveći dio hrvatskog tržišta. (SD)

Babiću glavnina Dalmacije, Škoji Zagreb, Istra, Slavonija…
Mate Škojo kontrolira ne samo Slavoniju nego i najveći dio Zagreba i kontinentalne Hrvatske, te Rijeke i Istre, a Ivica Babić kontrolira najveći dio Dalmacije.