Kraš Grupi dobit rasla preko 150 posto na 39,7 mil. kuna

Kraš Grupa je u prošloj godini ostvarila neto dobit u iznosu od 39,7 milijuna kuna, što je za 24,2 milijuna kuna ili 156,7 posto više od nego u 2008., podaci su iz nerevidiranog, konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Neto dobit nakon manjinskog interesa je 37,8 milijuna kuna, a zarada po dionici za 2009. iznosi 30,19 kuna.  Poslovni rezultati Grupe, kako se navodi u pojašnjenju poslovnih rezultata, ostvareni su u uvjetima visokog udjela uvoznih proizvoda na konditorskom tržištu Hrvatske. Uz rast ukupnih prihoda na povećanje neto dobiti značajno je utjecalo smanjenje poslovnih rashoda u iznosu od 5,6 milijuna kuna, te smanjenje financijskih rashoda.

U Krašu napominju i kako su u skladu s planom poslovanja i poslovnom politikom u 2009. poslovni prioriteti i ciljevi bili usmjereni na održavanje likvidnosti i ukupne stabilnosti poslovanja, uz kontinuirano restrukturiranje i stalni razvoj proizvoda. Ukupni su prihodi Kraš Grupe u 2009. godini iznosili 1,07 milijardi kuna, što je porast od dva posto u odnosu na 2008. Na domaćem tržištu ostvareni su prihodi od prodaje u visini od 600 milijuna kuna, dok su prihodi od prodaje u inozemstvu iznosili 424 milijuna kuna.

Sukladno Kraševoj izvoznoj orijentaciji tijekom 2009. nastavljen je rast izvoznih rezultata. Prihodi od prodaje u inozemstvu veći su za 8 posto, tako da su povećali svoj udio u ukupnim prihodima od prodaje na 41,4 posto, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata.Pored značajnog izvoza na tržišta regije, gdje je najveći rast na tržištu Srbije, Kraš je nastavio rast izvoza na tržišta SAD, Kanade, Australije, Saudijske Arabije i Švedske.Kraš Grupa je lani ostvarila ukupne konsolidirane rashode u iznosu od 1,02 milijarde kuna, što je za 0,8 posto manje od konsolidiranih rashoda u 2008. (H)