Kraš u prvom tromjesečju povećao izvoz 4, Koestlin 30%

Čokolada je najjeftiniji luksuz, stoga u Zvečevu za 2009. očekuju rast prodaje u odnosu na prošlu godinu

Tijekom 2008. uvoznici su na hrvatsko tržište plasirali nešto više od 18 tisuća tona čokolada, bombona i žvakaćih u vrijednosti od 93,1 milijun američkih dolara. Hrvatski konditori istodobno su inozemnim kupcima otpremili 10,9 tisuća tona slatkiša za 61,5 milijuna dolara.

Rokovi plaćanja
I dok je lanjski uvoz slatkiša količinski bio znatno jači od izvoza, mrvu optimizma hrvatskim konditorima ulijeva podatak da su u prosjeku po toni izvezenih slatkiša zaradili 473 dolara više. Kakve trendove bilježi aktualna godina, hoće li recesija ostaviti negativan pečat i na tržište slatkiša? U Krašu kažu da je prvo tromjesečje dalo dobar plasman. Procjenjuju da bi prodaja na domaćem tržištu ove godine prema prošloj mogla biti veća šest posto. Utjecaj recesije, tvrde, primjetan je kroz segmentiranost potrošnje jer raste prodaja premium, odnosno proizvoda niže cjenovne pozicije. Kriza se pak najviše očituje u duljim rokovima plaćanja. Prvi kvartal donio je Krašu izvoz veći četiri posto, posebno izražen na tržištima Srbije, Kosova i Slovenije, dok u Rumunjskoj i Rusiji, zbog deprecijacije nacionalnih valuta, imaju pad. Razvojne projekte, ističe Uprava Kraša, prilagodili su aktualnoj situaciji. Naglasak će i dalje biti na najvažnijim brendovima, te kategorijama niže cjenovne osjetljivosti, poput bombona i keksa. Podsjećaju da su početkom godine lansirali proširenu paletu inoviranih i redizajniranih Kiki bombona, čija je funkcionalna vrijednost unaprijeđena zamjenom umjetnih bojila biljnim ekstraktima te dodacima vitamina i minerala. Proizvod je, naglašavaju, odlično prihvaćen na tržištu. Krešimir Pajić, predsjednik Uprave bjelovarskog Koestlina otkriva da je ta tvrtka prvi kvartal ove godine zaključila sa zavidnim rastom izvoza u odnosu na lanjski učinak od 30 posto, dok je prodaja na domaćem tržištu stagnirala.

Najjeftiniji luksuz
U požeškom Zvečevu bruje optimizmom. U prvom kvartalu ostvarili su odlične rezultate na svim tržištima i ne zaostaju za učinkom istog perioda 2008. “Veliki smo optimisti, a čokolada je najjeftiniji luksuz, stoga očekujemo još bolje rezultate za 2009. nego u 2008.”, ističe Marijana Antunović, voditeljica marketinga te navodi da su Zvečevo i Mikado ujedno dobili znak Superbrand 2009.(poslovni.hr)

Manje uvoza
Prema statistici u prva dva mjeseca 2009. izvoz slatkiša dosegnuo je 81 posto prošlogodišnjih količina dok je uvoz stao na 91 posto.

Loš omjer
Uvoz žvakaćih lani je iznosio 1.261 tonu za 9,4 mil. USD, a izvoz tek 2 tone za 96.264 USD.