baumaxKreditori posrnulog austrijskog lanca trgovina opreme za kućanske popravke BauMax pristali su otpisati 40 posto njegova duga, izjavili su za Reuters upućeni izvori.

To bi značilo otpis 400 milijuna eura duga, kazao je u ponedjeljak jedan od izvora, potvrdivši time odgovarajuće izvješće austrijske novinske agencije APA.

Banke kreditori uključuju Raiffeisen, Erste Group i Bank Austria. Nijedna od njih nije željela komentirati informaciju. Ni u BauMaxu nisu odmah bili dostupni za komentar.

Austrijska kompanija već provodi plan restrukturiranja koji je dogovorila s bankama a predviđa, između ostalog, zatvaranje odnosno prodaju neprofitabilnih centara u Turskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Austrijska je kompanija u Hrvatskoj poslovala desetak godina da bi krajem ožujka Financijska agencija (Fina) podnijela prijedlog za pokretanje stečajnog postupka zbog nelikvidnosti i insolventnosti.

Mediji su u međuvremenu izvijestili da je nekoliko kompanija pokazalo interes za preuzimanje posrnulog BauMaxa da bi prošlog tjedna austrijski regulator za tržišno natjecanje objavio da većinu BauMaxovih prodajnih centara namjerava preuzeti njemački lanac Obi.

Reuters napominje da se bankarskim otpisom BauMaxovog duga otvara put Obiju da preuzme većinu prodajnih centara austrijske kompanije, što bi se po austrijskoj novinskoj agenciji APA trebalo dogoditi početkom studenog.

Početkom prosinca austrijska agencija za nekretnine Supernova postat će vlasnik BauMaxovih nekretnina dok će dio centara u Češkoj preuzeti poljski lanac Merkury Market. (SEEbiz.eu/Hina)