tus-supermarket-midiTrgovačko carstvo Mirka Tuša, koji bankama duguje oko 380 milijuna eura, a samo od toga dobavljačima 122 milijuna, u slovenskoj vladi pokušat će spasiti uspostavljanjem zadruge.

U njoj bi vlasnički udjel moglo imati oko 200.000 građana, piše ljubljanski Dnevnik.

Ekonomist Bogomir Kovač, zajedno s agrarnim ekonomistom Alešom Kuharom, izradio je studiju o ekonomskoj opravdanosti transformacije Tuša u potrošačku zadrugu.

Projekt predviđa tri scenarija, odnosno restrukturiranja koji se temelje na sporazumu s bankama, stečaju ili prodaji i preoblikovanju Tuša u zadrugu – kao potrošačko-dobavljačku zadrugu, ili kao poslovnu zadrugu.

“Najoptimalnija je poslovna zadruga. Čak i uz mogući ulazak drugih europskih zadruga i europskih financijskih institucija”, rekao je Bogomir Kovač. On je podsjetio da banke već pripremaju teren za reprogram kredita Tušu do kraja 2020. godine, koji bi trebao biti odobren od sindikata banaka do kraja mjeseca, a Tuš sa svojim lancem trgovina omogućava jednostavan start zadruge.

U analizi, kako ju je objasnio Tadej Loon, državni tajnik u Uredu premijera, predviđa se da bi se između 150.000 i 200.000 Slovenaca moglo pridružiti zadrugi, što je oko trećina svih članova Tuševa kluba lojalnosti. Ako se odluče na preoblikovanje u zadrugu, u slučaju uspjeha proces bi bio završen u roku od deset godina. (glas-slavonije.hr)