trgovina-osobna-potrosnja-small-midiHrvatska kućanstva ne očekuju značajnije poboljšanje životnih uvjeta u narednih godinu dana, pokazuju rezultati ovogodišnjeg drugog vala istraživanja “GfK Barometar”, provedenog krajem lipnja na uzorku od tisuću kućanstava.

Samo oko 14 posto kućanstava nada se da će im financijska situacija u narednih godinu dana biti barem malo bolja. Oko 53 posto procjenjuje da će ostati približno ista, a 29 posto da će biti gora.

Poboljšanje gospodarskog stanja očekuje samo 11 posto kućanstava, 39 posto smatra da će ostati isto, a 48 posto da će se pogoršati.

Za trenutnu situaciju tek oko šest posto kućanstava smatra da je u nešto boljoj financijskoj situaciji nego prije godinu dana, 45 posto smatra da su ostali na istom, a za gotovo polovinu kućanstava (48 posto) financijsko stanje je gore nego prije godinu dana.

Ni građani odnosno kućanstva u drugim zemljama nisu pretjerano zadovoljni sadašnjim financijskim stanjem. Tako u Bugarskoj samo 3 posto domaćinstava ocjenjuje svoje stanje boljim nego prije godinu dana. U Češkoj takvih je 9 posto, Poljskoj 11 posto, na Rumunjskoj 9 posto.

U očekivanjima za sljedeću godinu u Bugarskoj 10 posto domaćinstava očekuje poboljšanje, Poljskoj 12 posto, Rumunjskoj 14 posto i Češkoj 18 posto.

Izraženo ocjenom od 1 do 5, financije hrvatskih kućanstava za sljedećih 12 mjeseci ocijenjene su prosječnom ocjenom 2,8.

Većina hrvatskih kućanstava očekuje rast cijena (89 posto) i nezaposlenosti (61 posto) te da neće moći ništa uštedjeti u narednih godinu dana (64 posto), a da hoće nada se 15 posto anketiranih.

Upitani o planovima kupnje trajnih dobra u narednih 12 mjeseci, 43 posto kućanstava odgovorilo je da planira potrošiti manje, 39 posto otprilike isto, a 11 posto više. (H)