Kupac Zagrebačke pivovare najavljuje nove akvizicije u regiji

CVC će za pivovare u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Slovačkoj platiti AB InBevu 2,23 milijarde dolara, a posao bi trebao biti dovršen u siječnju

Investicijska kuća CVC Capital Partners, kupac pivovara AB InBeva u srednjoj i istočnoj Europi, objavila je da namjerava dalje ulagati u regiji.

Kako je za www.businessneweurope.eu rekao direktor CVC-a za srednju i istočnu Europu, Istvan Szoke, CVC je zainteresiran za sve sektore u kojima može naći vrijedne tvrtke, jer vjeruju da je unatoč trenutnoj situaciji potencijal za rast u regiji u srednjem i dužem roku velik.

CVC će za pivovare u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Češkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Slovačkoj platiti AB InBevu 2,23 milijarde dolara, a posao bi trebao biti dovršen u siječnju.

Grupacija pivovara među kojima je i Zagrebačka pivovara ponijet će novo ime StarBev.

U CVC-u kažu da ne namjeravaju puno mijenjati u poslovanju tvrtki koje su, kažu, uspješne i u svojim su zemljama ili tržišni lideri ili su u vrhu. “Kupujemo dobro ustrojene kompanije koje već imaju dobar poslovni model i na tome mislimo graditi”, rekao je Szoke.

CVC tako planira razvijati snažne lokalne brendove poput Apatinskog piva u Srbiji ili Ožujskog u Hrvatskoj. Pivovare će i dalje po licenci AB InBeva proizvoditi i poznate međunarodne marke kao što su Stella Artois, Beck’s, Lowenbrau i Leffe.

CVC je vlasnik 51 kompanije u cijelom svijetu koje imaju ukupan godišnji prihod od oko 88 milijardi eura. Kompanija kaže kako želi razvijati dugoročno poslovanje te uglavnom svoje investicije drži u vlasništvu najmanje pet godina.

Što se tiče pivskog tržišta u regiji, unatoč povećanju konzumacije vina, CVC drži da će konzumacija piva rasti i dalje, osobito nakon što prođe recesija. (Bankamagazin)