Kupovne navike: Bezgotovinska trećina

U godišnjem MAT razdoblju (studeni 2013. – listopad 2014.), prilikom kupovine FMCG proizvoda za potrebe kućanstva 33,8% ukupne potrošnje plaćeno je karticama

Kada je u pitanju roba široke potrošnje, koja se kupuje za kućanstvo (prehrambeni proizvodi, proizvodi za osobnu njegu, kućna kemija), najčešće sredstvo plaćanja je gotovina.

NScreenShot012o, velik prostor zauzima i bezgotovinsko plaćanje.

GfK Consumer Panel kontinuirano prati potrošnju hrvatskih kućanstava te nudi i odgovore na pitanje kako se ponaša kupac koji koristi kartice u odnosu na kupca koji kupuje gotovinom.

Analizirano je kupovno ponašanje posljednjih 10 godina zaključno s listopadom 2014. godine (MAT period).

STABILNI OMJERI U KRIZI
Dok se udio gotovine kroz predrecesijsko vrijeme značajno smanjivao, u zadnjih se šest godina ustabilio na razini između 65% i 70%.

Kada plaćamo karticama, obično je riječ o Maestru, Amexu, Dinersu, Mastercardu, Visi i Visi Electron.

U godišnjem MAT razdoblju (studeni 2013. – listopad 2014.), prilikom kupovine FMCG proizvoda za potrebe kućanstva 66,2% ukupne potrošnje plaćeno je gotovinom.

ScreenShot013ScreenShot009U malim kupovinama (do 150 kn) taj je postotak 77,1%, dok je u većim kupovinama (iznad 150 kn) taj udio znatno manji i iznosi 50,3%. Uz udjele pojedinih sredstava plaćanja važno je razumjeti razlike u ponašanju kupaca koji koriste kartice u odnosu na kupce koji dominantno koriste gotovinu.

Pretpostavka ovakvog razumijevanja je analiza lojalnosti pojedinom sredstvu plaćanja.

ScreenShot010Pritom lojalnost predstavlja udio pojedinog sredstva plaćanja u potrošnji kupca na FMCG proizvode.

Kod paralelnog korištenja sredstava plaćanja očito je da su kućanstva najlojalnija gotovini kao najzastupljenijem sredstvu plaćanja (66%). Sljedeći po lojalnosti svojih korisnika je Amex kojemu su najbliži pratitelji Diners i Maestro, dok Visa Electron ima najmanje lojalne korisnike.

PROFIL KUPACA
Budući da Amex ima najlojalnije korisnike, važno je razumjeti za kojim sve sredstvima plaćanje poseže korisnik Amexa pri kupovini FMCG proizvoda.

U odnosu na prosječnog hrvatskog kupca, korisnik Amexa, osim prema toj kartičnoj kući, ima izražen afinitet prema korištenju Dinersa i bitno manji afinitet prema gotovini i Maestru.

U razumijevanju kupca treba ići još dublje. Kada analiziramo korisnike pojedinih sredstava plaćanja na način da ih prema GfK segmentaciji podijelimo na segmente štedljivih+rutinskih kupaca te opuštenih+JA kupaca, vidljive su strukturne razlike u njihovom profilu.

U odnosu na prosječnog hrvatskog kupca, među korisnicima Dinersa i Mastercarda zastupljeniji su štedljivi+rutinski kupci. S druge strane, Amex ima veći udio opuštenih+JA kupaca koji su više orijentirani na kvalitetu i impulzivniji od prosječnog kupca.

Mladen Kožić
Client Relationship Manager
mladen.kozic@gfk.com
gfk logo