Ledo u BiH lani povećao dobit 46%, Sarajevski kiseljak ulaže 15 milijuna eura

Hrvatske tvrtke koje posluju u Bosni i Hercegovini zasad uspješno izbjegle posljedice recesije

Hrvatske tvrtke su u Bosnu u Hercegovinu od kraja rata do danas investirale oko 680 milijuna eura i sve uspješnije posluju unatoč činjenici da je BiH po uvjetima poslovanja na dnu europske pa i svjetske ljestvice. “Zahvaljujući hrvatskim ulaganjima otvoreno je oko 40.000 radnih mjesta u ovoj zemlji, a posebno je značajno to da je svaka od investicija iz Hrvatske donosila nova zaposlenja i modernizaciju poslovanja”, kaže voditelj predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Mostaru Zulfo Robović.

Podmetnuti požar
Po veličini investicija i tržišnim udjelima, Agrokor je najznačajniji hrvatski investitor u BiH. Koncern u vlasništvu Ivice Todorića prisutan je u ovoj zemlji kroz četiri kompanije – Konzum, Ledo, Sarajevski kiseljak te tvornicu Zvijezda. Konzum je lider na tržištu maloprodaje, a Ledo Čitluk najveći je proizvođač sladoleda u BiH s tržišnim udjelom od čak 73 posto. Riječ je o jednoj od od najprofitabilnijih kompanija u BiH. U 2008. Ledo Čitluk ostvario je dobit od 9,2 milijuna KM, što je porast od čak 46,5 posto u odnosu na 2007. kada je dobit tvrtke iznosila 6 milijuna KM. Sarajevski kiseljak lider je u proizvodnji mineralne vode u BiH, kaže predsjednik Uprave Sarajevskog kiseljaka Tomislav Slišković. Kompanija je lani proizvela oko 100 milijuna litara mineralne vode i osvježavajućih bezalkoholnih pića, što je četiri puta više od proizvodnje iz prijeratnog razdoblja.Oko 20 posto proizvedene robe izvezeno je uglavnom na tržište Hrvatske. Broj zaposlenih radnika sa 100, koliko ih je bilo nakon rata, povećan je na 275. Nažalost, početkom prosinca prošle godine u, kako se vjeruje, podmetnutom požaru izgorjelo je skladište plastične i staklene ambalaže Sarajevskog kiseljaka u Višnjica Polju što je napravilo štetu od 500.000 KM. Istražni organi još nisu otkrili počinitelje. To nije obeshrabrilo razvojne planove tvrtke i nove investicije. Tako je u Kreševu pokraj Kiseljaka u tijeku gradnja punionice izvorske vode i negaziranih pića. Vrijednost projekta koji bi trebao biti završen do kraja godine je 15 milijuna eura. Šibenski TLM 12-postotni je vlasnik mostarskog Aluminija, najvećeg bh. izvoznika. T-HT Zagreb ima 39 posto udjela u jednom od tri najveća telekom operatera u BiH – HT Mostar. Najavljena je privatizacija državnog udjela u kompaniji, a T-HT će imati pravo prvokupa u procesu privatizacije tvrtke.

Prerada drva
Zvečevo je vlasnik čapljinske Laste, koja iz godine u godinu povećava svoj tržišni udio, a Kraš prijedorske tvornice keksa Mira, također uspješne kompanije. Samoborka u Uskoplju ima tvornicu gipsa, a Nexe je vlasnik građevinskog poduzeća Put iz Sarajeva. Finivest iz Čabra ima tvornicu za preradu drva u Drvaru. (Milan Šutalo, Poslovni.hr)