Trgovački lanac Lidl Hrvatska i Hrvatska udruga Transplant postavili su danas na zagrebačkom Bundeku skulpturu “Dar života” posvećenu svim darivateljima organa i njihovim obiteljima, izvijestili su iz Lidla.

Događaju je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te mnogi drugi uzvanici, a skulpturu je svečano otkrila najmlađa članica Transplanta, mala Mila Trgo, ujedno i kćer darivateljice organa, uz pomoć zaštitnog lica Lidla Olivera Dragojevića.

Događaj je ovo kojim je trajno odana počast nesebičnim darivateljima organa i još jednom skrenuta pažnja na važnost transplantacije u spašavanju života, ističe se u priopćenju.

Svečanom otkrivanju nazočili su i predstavnik Grada Zagreba i pročelnik Ureda za zdravstvo i branitelje dr. Zvonimir Šostar, koordinatorica eksplantacijsko-tranplantacijskog programa KBC Zagreb dr.med Jasna Stoić Brezak, predstavnica Hrvatske udruge Transplant Mirela Pandžić, predstavnici Ministarstva zdravlja, primatelji organa, predstavnici obitelji darivatelja organa, dječji zbor Klinci s Ribnjaka, James Cannon i gosti, predstavnici tvrtke Lidl Hrvatska i brojni prijatelji udruge Transplant.

“Tvrtka Lidl godinama podržava rad udruge Transplant u Hrvatskoj, koja je danas europski lider kada je o broju transplantacija riječ. U samo nekoliko godina znatno se smanjilo vrijeme čekanja na pojedini organ, pa se tako danas vrijeme čekanja broji u mjesecima, umjesto u godinama, a na svemu ovome najveću zahvalu dugujemo upravo darivateljima organa, kojima danas odajemo počast”, istaknula je Mirela Pandžić u svom obraćanju.

Svečano otkrivena skulptura “Dar života” djelo je poznatog zadarskog akademskog umjetnika Dragana Kwiatkowskog, a prikazuje dvije figure koje razmjenjuju energiju i ljubav, što je ujedno najvažnija poruka i simbolika ovog događaja.

Skulptura koju su Lidl i Transplant postavili na Bundeku jedinstvena je u ovom dijelu Europe, a njome se, osim zahvale darivateljima, želi stvoriti mjesto okupljanja svih onih koji su dio lanca transplantacije – obitelji darovatelja organa te primatelja organa i njihovih obitelji, kaže se u priopćenju.