Lidl Hrvatska i Hrvatska udruga Transplant na današnjoj tiskovnoj konferenciji pozvali su sve medije da se pridruže postavljanju skulpture “Dar života” u zagrebačkom parku Bundek. Svečanosti koju organiziraju Hrvatska udruga Transplant i Lidl cilj je odati počast svim darivateljima organa i njihovim plemenitim obiteljima, priopćeno je iz Lidl Hrvatska.

Svečano otkrivanje skulpture “Dar života” održat će se u srijedu, 15. svibnja, u 11:00 sati u “Parku života”, na istočnoj strani zagrebačkog Bundeka.

Svečanosti će prisustvovati zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predstavnik Grada Zagreba i pročelnik Ureda za zdravstvo i branitelje dr. Zvonimir Šostar, predsjednik povjerenstva za transplantaciju Ministarstva zdravlja i predstavnik Hrvatske u Eurotransplantu dr.med. Branislav Kocman, predstavnica Hrvatske udruge Transplant Mirela Pandžić, predstavnici Ministarstva zdravlja, primatelji organa, predstavnici obitelji darivatelja organa, zaštitno lice Lidla i najpoznatiji hrvatski pjevač Oliver Dragojević, dječji zbor Klinci s Ribnjaka, predstavnici tvrtke Lidl Hrvatska i brojni prijatelji udruge Transplant.

“Tvrtka Lidl godinama podupire rad Hrvatske udruge Transplant, ostvarujući mnogobrojne hvalevrijedne suradnje na području informiranja i edukacije stanovništva o transplantacijskoj medicini kao vrsti liječenja, a skulptura koju ćemo postaviti na Bundeku jedinstvena je u ovom dijelu Europe”, istaknula je na jutrošnjoj tiskovnoj konferenciji Mirela Pandžić.

Pročelnik Specijalističkog zavoda za transplantaciju bubrega KBC Zagreb, prof.dr.sc. Josip Pasini, skrenuo je pažnju na činjenicu da je Hrvatska zajedničkim naporima medicinske struke, udruga, tvrtki partnera i medija postala europski lider kada je o broju transplantacija riječ. Također, u samo nekoliko godina, znatno se smanjilo vrijeme čekanja na pojedini organ pa se tako danas vrijeme čekanja ne broji u godinama, već u mjesecima.

Hrvatska udruga Transplant, kao glavni nositelj i inicijator projekta, te Lidl kao partner projekta, ovom skulpturom žele zahvaliti svim onim nepoznatim i nesebičnim ljudima, koji su svojim odlukama o darivanju organa spasili živote mnogih pacijenata.

Skulptura “Dar života” djelo je poznatog zadarskog akademskog umjetnika Dragana Kwiatkowskog, a prikazuje dvije figure koje razmjenjuju energiju i ljubav, što je ujedno najvažnija poruka i simbolika ovog događaja, ističe se u priopćenju Lidla.