Diskontni trgovački lanac Lidl, koji posluje u sastavu njemačke Schwarz grupe, ispituje mogućnosti ulaska na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Zadatak je povjeren Kennethu McGrathu i Kevinu Proctoru koji trebaju izraditi studiju izvedivosti i učinkovitosti za ovaj poslovni potez. Istraživanje bi trebalo biti dovršeno do kraja 2014. ili početkom 2015. te će rezultirati konačnom odlukom o eventualnom ulasku na to tržište. Fokus Lidlovog interesa bit će istočna obala SAD-a, kazali su iz Lidla za agenciju Planet Retail.

Tridesetsedmogodišnji McGrath je generalni direktor Lidla Irska, a četrdesetgodišnji Proctor član izvršnog odbora Lidla Irska. U prošlosti je Lidl, koji ima oko 10.000 trgovina u zapadnoj i središnjoj Europi, već nekoliko puta iskazivao interes za američko tržište.

Njegov glavni konkurent u diskontnom kanalu, Aldi, već je prisutan u SAD-u s mrežom od oko 1250 prodavaonica koje se prostiru od Teksasa do New Hampshirea. Očekuje se da Aldi krene i u širenje na zapadnu američku obalu, u Kaliforniju, u skoroj budućnosti.

Istodobno, britanski trgovac Tesco je najavio povlačenje iz SAD-a te traži kupca za svojih 200 malih trgovina smještenih u zapadnom dijelu zemlje.