Lidl je 27. veljače 2014. godine dosegnuo brojku od ukupno 10 milijuna Facebook fanova, u svim zemljama u kojima ima otvorene Facebook stranice. To potvrđuju rezultati studije “Lidl Now #1 European Food Retailer on Facebook” koju je objavila agencija za monitoring društvenih mreža “Socialbakers“, izvijestili su iz Lidla Hrvatska.

Lidl je svoje međunarodne aktivnosti na društvenim mrežama započeo u rujnu 2011. godine pokrenuvši Facebook stranice u sedam pokusnih zemalja u kojima posluje, među kojima je, uz Hrvatsku, i Velika Britanija, Irska, Nizozemska, Rumunjska i Finska.

Prvu Lidlovu Facebook stranicu otvorila je Njemačka, a ostale Facebook stranice otvarale su se postupno sve do travnja 2013. godine kada je otvorena i posljednja. Lidl danas broji ukupno 26 korporativnih Facebook stranica i Facebook zajednicu od ukupno 10,2 milijuna fanova.

Prosječni doseg svih aktivnih Facebook stranica iznosi 5,9 posto, a nakon 2,5 godine aktivnog sudjelovanja na društvenoj mreži, Lidl u Europi zauzima prvo mjesto među trgovačkim lancima i drugo mjesto u svijetu.

Lidl u Europi nije vodeći samo prema broju fanova, nego i prema najvećoj interakciji fanova (tzv. Engagement) te prema najvećem broju odgovorenih upita kupaca.

“Facebook se u posljednjih 2,5 godine za Lidl razvio u jedan od važnijih komunikacijskih kanala po pitanju korporativnih komunikacija”, kaže Andreas Brückner, predsjednik uprave agencije za društvene mreže MRM Worldwide. “Uspjeh na društvenim mrežama govori koliko dosljedno i s visokom profesionalnošću Lidl pristupa društvenim mrežama. Lidl društvenu mrežu Facebook ne koristi samo kao komunikacijski kanal kojim prenosi reklamni materijal već ga koristi i kako bi otvoreno i transparentno komunicirao s kupcima.”

Putem različitih nagradnih igara i natječaja, Lidl potiče svoje fanove na aktivno sudjelovanje. Rezultat toga jest i razvoj novih proizvoda koji su pronašli svoje mjesto na policama Lidla (tzv.Crowdsourcing) te provedba raznih društveno odgovornih aktivnosti (tzv.Crowdfunding).

“Lidl posebnu pažnju pridaje mišljenju svojih kupaca i fanova, što je uz razne sadržajne inovacije jedan od razloga za njihov uspjeh po pitanju interakcije s fanovima (tzv. Engagement)“, nastavlja Brückner te dodaje kako će se u budućnosti Facebook aktivnosti također fokusirati na inovativnost, transparentnost i interakciju s fanovima.

Tvrtka Lidl Hrvatska svoju prisutnost na Facebooku započela je kao jedna od pokusnih zemalja u rujnu 2011. godine. U samo godinu dana stranica je okupila prvih 100.000 fanova te se danas ubraja među top 5 najbrže rastućih Facebook stranica u Hrvatskoj. Facebook stranica Lidl Hrvatska, prema broju lokalnih fanova i snazi brenda, danas je među prvih pet stranica u Hrvatskoj. Lidl Hrvatska na Facebooku danas broji gotovo 240.000 fanova.