Velike investicije u proizvodne procese, rebranding portfelja proizvoda te jasna i dugoročna strategija koja naglasak stavlja na znanje i iskustvo svojih stručnjaka novi je smjer razvoja koji slijede u Badelu 1862.

Badel 1862 jedan je od najstarijih hrvatskih proizvođača čiji su brendovi istinske ikone u svojim kategorijama. Tvrtka je kroz povijest prošla kroz mnoga turbulentna razdoblja, a izazovi je nisu zaobišli niti nakon osamostaljenja Hrvatske. Nestabilna vlasnička struktura nije pridonosila iskorištavanju svih potencijala koje je ova tvrtka imala, a poslovni se uspjeh uglavnom gradio na staroj slavi tradicionalnih brendova te velikom angažmanu vrijednih i kreativnih Badelovih stručnjaka.

Zadnjih nekoliko godina tvrtka je živnula te je provela rebranding čuvenog Pelinkovca, predstavila premium brend Korlat u kategoriji vina i rakija, a i Svarog vodka je isto tako lansirana uz snažnu kampanju. Već iz ovih nekoliko primjera vidjelo se koliko je prostora za rast ostalo jer su Badelovi brendovi redovito nagrađivani na ocjenjivanjima kvalitete, kako u Hrvatskoj, tako i na velikim međunarodnim manifestacijama. Sve su sastavnice za uspjeh bile tu, jedino je nedostajala jasna i dugoročna strategija razvoja. “Sada imamo i to”, rekli su nam u Badelu.

NEKO NOVO VRIJEME
Petak, tipični dan u kasnom kolovozu, premda je živa u termometru pokazivala koji stupanj više od prosjeka za to doba godine. Pri dolasku do zgrade Badela na zagrebačkom Žitnjaku, zatičemo radnike koji u dvorištu upravne zgrade užurbano rade na nogostupima i uređivanju travnjaka. Novi ulaz u zgradu napravljen je od masivnih drvenih stepenica pa se već tu može osjetiti spoj modernog i tradicionalnog koji je duboko utkan u priču svih brendova ovog proizvođača. Na vrhu stepenica sa širokim nas osmijehom dočekuje Vesna Jurak, master destilerica i direktorica proizvodnje jakih alkoholnih pića u Badelu 1862.

Upoznali smo se prije više od tri godine kada smo radili serijal reportaža o odjelima istraživanja i razvoja u hrvatskim kompanijama, a Badel je bio jedna od prvih tvrtki čiju smo priču objavili. A priča je duga stoljeće i pol. Razgovarali smo tada s Vesnom i njenim kolegom Dubravkom Ćukom, enologom i direktorom proizvodnje vina, u uredima tvrtke koji su bili funkcionalni, ali se vidjelo kako vape za modernizacijom, nekim novim dahom svježine. I upravo mi je ta promjena sada na prvi pogled zapela za oko.

Potpuno renovirano predvorje dizajnirano je tako da posjetitelja u trenu upozna s tvrtkom i njenom poviješću jer su preko cijelog zida na stalcima izloženi svi proizvodi tvrtke. Tu je i moderno dizajnirana recepcija iznad koje se na zidu nalazi veliki branding Badela, a za posjetitelje koji trebaju ponešto pričekati na drugom je kraju prostorije udobna kutna garnitura. Vesna nam je ponosno pokazala i ostale lijepe i funkcionalno uređene prostorije nazvane po brendovima pa tako imaju dvoranu Korlat, dvoranu Pelin, dvoranu Vigor i druge – svaka sa svojom namjenom: za sastanke, amfiteatar za prezentacije poslovnim partnerima, za kušanje…:

“Radovi su pri kraju. Željeli smo urediti ove dvorane na autentičan način tako da i sam prostor utječe na kvalitetu našeg svakodnevnog rada. Ujedno, uređuju se i ostale prostorije jer uskoro se uprava i ostale poslovne operacije koje su se dosad obavljale u Vlaškoj ulici sele ovdje k nama”, govori Vesna te naglašava kako će sama činjenica da će sada svi biti na jednom mjestu umnogome ubrzati i olakšati svakodnevno poslovanje. Obnova i modernizacija zgrade te okupljanje svih snaga na jednoj lokaciji simbol su nove poslovne orijentacije i dugoročne strategije tvrtke koja je pod novim vodstvom dobila precizne obrise i smjernice.

“Radim u Badelu od 1996. godine i mogu reći da nikada nisam bila ovoliko uzbuđena jer smatram kako nas čeka puno dobrih stvari u budućnosti. Nova uprava, na čelu s Darkom Knezom, u protekle je dvije godine napravila jako puno da se naše poslovanje stabilizira, a polazišna točka je želja da se sve znanje i bogato iskustvo koje interno posjedujemo stavi u funkciju tržišnog uspjeha. Komunikacija je u potpunosti otvorena i kroz razmjenu mišljenja donosimo odluke koje potom implementiramo na tržištu”, naglašava Vesna te dodaje kako je osobito veseli što su upravo ljudi u novoj poslovnoj strategiji stavljeni u prvi plan.

U istraživanju i razvoju poslovnog segmenta Jaka alkoholna pića (JAP), uz direktoricu Vesnu tu su i Mirela Krajnović, glavni tehnolog u razvoju JAP-a, zatim Renata Sahor, tehnolog l u razvoju JAP-a, Mislav Jelašić, tehnolog ll u proizvodnji JAP-a, i Alen Kostić, tehnolog lll u proizvodnji JAP-a, dok su najbliži suradnici Dubravka Ćuka, direktora poslovnog segmenta Vina, rukovoditelj proizvodnje vina Mladen Forko i enolog Valentino Herceg. Bez timskog rada ovih stručnjaka i njihovog znanja koje se sprema u boce sve ljepšega dizajna teško je zamisliti budućnost Badela 1862, tvrtke koja u ovom trenutku ima oko 300 zaposlenih, a plod njihova rada i zalaganja je godišnja prodaja u segmentu jakih alkoholnih pića od 8,5 milijuna litara i vina od 3 milijuna litara.

POTENCIJALA IMA NAPRETEK
“Dobro da ste došli danas jer već u ponedjeljak krećem put Benkovca, gdje ću provesti neko vrijeme. Dosta posla nas čeka u destileriji”, kaže nam Badelova master destilerica koju u tvrtki interno zovu “Teta Pelin”. Nije ona odgovorna samo za savršeni okus brenda Pelin, koji je prije nekoliko godina dobio i iznimno uspješnu Antique ekstenziju, već i za ostale brendove poput Korlata koji osim vrhunskih vina u svom portfelju nudi i premium rakije i likere koji se rade od vrhunske sirovine, ručno se pakiraju te su po svojim obilježjima craft ekološki proizvodi.

“Korlat je prvi vinograd u kamenu u Hrvatskoj i to je lokalitet koji je uistinu čaroban te zajedno s vinarijom koja baštini tradicionalni način gradnje posjeduje veliki turistički potencijal. I tu ima prostora za suradnju s lokalnom turističkom zajednicom kako bismo uveli organizirane posjete i tako domaćim i stranim turistima ponudili jedinstven doživljaj te širili priču o našem radu i proizvodima”, ističe Vesna te pritom dodaje kako je u fazi razmatranja gradnja nove moderne vinarije u Benkovcu s obzirom na to da su potrebe proizvodnje već na rubu kapaciteta postojeće vinarije. Nije zaboravila spomenuti ni Vinariju Daruvar koja je prošle godine provela rebranding svojih kvalitetnih i vrhunskih vina pod jedinstvenim brendom Vezak.

Veliki zahvat rebrandinga daruvarskih vina, koji je obuhvaćao promjenu stila od polusuhih prema suhima, kao i promjene etikete i uvođenje široko dostupne ali i međunarodno nagrađene graševine Vezak, doživio je vrhunac novim izdanjem sauvignona Vinarije Daruvar. Od Benkovca do Daruvara, bilo ono mediteransko ili kontinentalno, vino je uvijek proizvod koji budi posebne emocije, a uz bogatu tradiciju i bogomdano podneblje u Badelovim se vinima osjeti i potpis njegovih iskusnih enologa koji daju svoj osobni pečat svakoj novoj kupaži osiguravajući stalnu kvalitetu proizvoda koje istinski vole. I to se osjeti u svakoj čaši.

U Badelu su anticipirali smjer kretanja tržišta pa već neko vrijeme intenzivno rade i na rebrandingu svojih brendova iz segmenta jakih alkoholnih pića. Uz spomenuti Pelinkovac i Korlat rakije i likere, ovoga ljeta glavni su igrači bili Sax gin i Vigor vodka koji su uz poboljšanu kvalitetu dobili i potpuno novo ruho i tržišni identitet. Na redizajnu je radio svjetski poznati studio Claessens iz Londona u suradnji s domaćim dizajnerom Predragom Zagorcem, a u Badelu su izuzetno zadovoljni prvim reakcijama tržišta nakon lansiranja.

Trendovi u kategoriji jakih alkoholnih pića vrlo su dinamični i zahtijevaju stalno praćenje kretanja, a tome je možda ponajbolji primjer kategorija gina koja je tijekom 2017. godine vrijednosno rasla čak 46 posto, dok je u volumenu rast bio 29 posto. Trend progresivnog rasta nastavljen je i lani kao i u dosadašnjem tijeku 2019. godine pa je to kategorija koja je Badelovce prosto “vukla za rukav” da udahnu novi život brendu Sax koji je na tržištu sada prisutan s tri varijante: Original, Citrus i Pink. Vigor je s ovim rebrandingom i također s tri varijante – Original, Berry i Citrus – učvrstio svoju poziciju u “mainstream” razredu kategorije vodke u kojoj je brend Svarog premium predstavnik, dok vodka Trojka bilježi snažnu prisutnost u nižem cjenovnom tzv. economy segmentu.

“Međutim, naše aktivnosti na osvježenju proizvodnog portfelja tu ne staju. Do kraja godine mogu najaviti i rebranding našeg čuvenog Prima Branda kojemu ćemo napokon dati modernu bocu kakvu ovaj brandy svojom iznimnom kvalitetom i zaslužuje. Ne smijem previše otkrivati ono što slijedi jer imamo velike planove i s drugim brendovima, ali mogu najaviti da naše odrasle potrošače čeka i novo izdanje Badel Šljivovice kao premium proizvoda iz segmenta tradicionalnih rakija i likera”, najavljuje Vesna.

Sve u svemu, temelji su uspostavljeni kada je riječ o unaprjeđenju proizvoda, njihovom repozicioniranju u pripadajućim kategorijama i osmišljavanju prilagođenog tržišnog nastupa. U Badelu pritom razmišljaju dugoročno te je strateški plan da se nakon lansiranja proizvoda sada kreće i u drugi korak a to je edukacija tržišta, bilo da je riječ o ugostiteljima, prodajnim predstavnicima, ali i krajnjim potrošačima.

Ugodan razgovor nastavio se i prilikom obilaska proizvodnih linija na Žitnjaku, gdje se također puno radi na modernizaciji kako samog objekta i prostorija, tako i na ulaganjima u suvremene strojeve vrhunskih tehničkih i tehnoloških mogućnosti. Posljednja u nizu investicija bila je nova etiketirka i upakivač koji su bili nužni kako bi se u proizvodnji mogli podržati redizajn boca i etiketa te kompletno novo marketinško oblikovanje proizvodnih linija Vigor i Sax.

Svaki proizvodni pogon ima neku svoju draž, svoje mirise, osobitu energiju, a pogled na sve proizvode koji asociraju na opuštanje, zabavu i sretne trenutke davao je ovdje još jednu dodatnu dimenziju jer dok boca za bocom Sax gina prolazi ispred vaših očiju ne možete ne pomisliti na led, tonik i krišku limete te se sjetiti netom završenog godišnjeg odmora sa sjetom. Srećom, bio je petak, a ako sam i imao bilo kakvu dvojbu kako ću provesti tu lijepu, vruću ljetnu večer, sada te dileme više nije bilo. Nakon večernje šetnje psa na repertoaru je bio ledeni gin-tonic kao prava točka na “i” jednog lijepog i vrlo zanimljivog dana.