Kategorija ljepila u posljednjih godinu dana bilježi pad količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Nositelji kategorije su prozirne samoljepljive trake (selotejp) koje drže 26% količinske prodaje, a kategoriju odlikuje i visoka razina koncentracije s obzirom da tri vodeća brenda drže polovicu prodajnog volumena.

Kategorija ljepila u ovoj analizi uključuje obična uredska i školska ljepila, samoljepljive trake te ljepljive industrijske trake za kućanstvo za posebnu namjenu. Također, ova kategorija uključuje uredske ljepljive trake različitih dužina i širina, uglavnom u obliku role, ali mogu biti i “pre-cut” kao na primjer u obliku “post-it” zastavica.

Tu su i uredske trake koje su s obje strane ljepljive te posebne uredske samoljepljive trake s dodatnim svojstvima, npr. mogu biti rastezljive, mogu se otkloniti ili mogu imati označene rubove. Uključena su i jaka ljepila koja se nanose uređajem za lijepljenje s punjenjem, a služe za lijepljenje tapeta, dekorativnih dijelova, ili čak lijepljenje drva (namještaja). Nisu uključena specijalna industrijska ljepila.

Podaci su bazirani na ograničenim elektronskim podacima trgovačkih lanaca koji surađuju s Nielsenom. Ne uključuju procjene lanaca koji ne surađuju s Nielsenom, nepokrivene tipove prodajnih mjesta (veleprodaju, Cash&Carry, specijalizirane trgovine, online prodaju, diskontere) te podatke neovisnih trgovina mješovitom robom.

NOSITELJI KATEGORIJE
Analiza se odnosi na kumulirano razdoblje posljednjih godinu dana (srpanj 2017. – lipanj 2018. vs. srpanj 2016. – lipanj 2017.). Kategorija ljepila u posljednjih godinu dana bilježi pad količinske prodaje u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Moderni formati (hipermarketi, supermarketi) nose 88% količinske prodaje kategorije, dok je 10% udjela prepušteno tradicionalnim formatima (trgovine mješovitom robom i drogerije) i 2% convenience kanalima (kiosci i benzinske postaje).

Nositelji kategorije su prozirne samoljepljive trake (selotejp) koje drže 26% količine kategorije, a tu su još i izolir trake sa 7%, trake za pakiranje sa 6%, krep trake s 5% i reparaturne trake s 2% udjela u količinskoj prodaji. Vodeća tri brenda zastupaju točno 50% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Pritt, Texo, UHU.