Potreban je novi plan rada HGK-a, ali ništa se ne smije raditi preko noći, ni rezanje članarina ni smanjivanje doprinosa, smatra predsjednica Udruženja trgovine HGK i starija izvršna dopredsjednica Agrokora

“HGK treba sačuvati kao instituciju, trenutne afere ne bi smjele utjecati na njezinu ulogu gospodarsko interesnog udruženja. U procesu biranja novog vodstva treba isplanirati i novi plan i program rada Komore, ali ništa se ne smije raditi preko noći, ni rezanje članarina ni smanjivanje doprinosa, nego postepeno kako bismo sačuvali, a ne uništili, instituciju koja nam je potrebna. O ulozi HGK treba raspraviti hladne glave i ne izgubiti fokus na budućnost”, izjavila je Ljerka Puljić, predsjednica Udruženja trgovine HGK u utorak na sastanku u HGK, piše Lider.

Na sastanku se okupilo 60-ak gospodarstvenika i predsjednika udruženja i zajednica HGK s novom v.d. predsjednicom Sabinom Škrtić. Sastanak je organiziran kako bi se na jednom mjestu čula mišljenja i prijedlozi kako reorganizirati postojeći sustav.

Tonči Peović, predsjednik Udruženja zračnog prometa, izjavio je da svaka katarza može popraviti neke stvari te da se nada da će i njihova rasprava to potaknuti.

“Postoje tri strateške odrednice koje smatra bitnim za svaku Komoru, a to su standardizacija gospodarstva, poslovna inteligencija i komunikacija s regulatorom odnosno s vlašću. Mi kao gospodarstvenici moramo imati komunikaciju s regulatorima, kao cjelina, ne kao pojedinci, kako bismo zastupali svoje interese. Naš se glas mora čuti i HGK mora biti to mjesto gdje će se on čuti, a to do sada nije uvijek bio slučaj”, zaključio je Peović.

Za mjesec dana najavljena je Skupština HGK, na kojoj bi, pod vodstvom Škrtić, trebali biti doneseni Financijski plan za 2014., proveden izbor novog predsjednika te predstavljanje formalne podloge za promjene u Komori. Škrtić je najavila kako HGK kreće u smjeru promjena koje nisu ugodne, ali donose nove prilike i mogućnosti, a ići će se i na smanjivanje njenog budžeta. (Lider)