Trgovački lanci na ograničenje radnog vremena i zabranu rada nedjeljom namjeravali su odgovoriti online narudžbama i dostavom, ali Ministarstvo gospodarstva tumači da dostava ne smije biti obavljena između 10 sati navečer i 6 sati ujutro, nedjeljom niti praznikom

Nova uredba mađarske vlade kojom se ograničava radno vrijeme trgovina i zabranjuje njihov rad nedjeljom imat će negativne posljedice na zaposlenike (otkazi), poslodavce (manji prihodi) i kupce (veće gužve, duže trajanje kupovine).

Jedan od načina da se izbjegnu dugi redovi na blagajnama je online kupovina.

Lokalni portal index.hu izvijestio je u ponedjeljak da trgovački lanci poput Tesca, CBA ili G’Robyja na zabranu rada nedjeljom namjeravaju odgovoriti online narudžbama i isporukama naručene robe nedjeljom i u vrijeme kada trgovine moraju biti zatvorene. No, čini se da je mađarska vlada i to predvidjela.

Ministarstvo gospodarstva u utorak je objavilo da kupci robu naručiti u bilo koje vrijeme, ali dostava ne smije biti obavljena između 10 sati navečer i šest sati ujutro, niti nedjeljom ili praznikom.

Naime, tumači Ministarstvo, novi zakon regulira trgovinu na malo bez obzira je li riječ o stalnoj ili povremenoj aktivnosti te bez obzira je li riječ o stalnom ili promjenljivom mjestu prodaje.

Trgovina na malo pokriva prodaju proizvoda i izravnih usluga odnosno pripremu robe za dostavu i samu dostavu. Isporuka robe naručene online nije iznimka, dok opskrbe trgovina robom jest. (Banka.hr)