Pokažu li se procjene točne, bio bi to šesti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od početka recesije 2009.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u lipnju, a većina makroekonomista očekuje njezin daljnji rast, šesti mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u lipnju industrijska proizvodnja porasla za 0,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom njih troje očekuje rast u rasponu od 0,4 do 1,5 posto, a jedan pad od 0,2 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to šesti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od početka recesije 2009., od kada se vode kalendarski prilagođeni podaci o proizvodnji.

No, bilo bi to i usporavanje rasta proizvodnje, s obzirom da je u svibnju ojačala 1,2 posto.

U prvih pet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 1,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

„U lipnju očekujemo zadržavanje pozitivnog trenda, uz ipak nešto sporiji rast. Također, u usporedbi s mjesecom prije očekujemo nešto slabiji doprinos prerađivačke industrije na ukupnu razinu proizvodnje, uz nešto povoljnije trendove u proizvodnji energije“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Pozitivno na domaću industriju utječe rast gospodarstava EU-a, najvećeg vanjskotrgovinskog partnera Hrvatske, zbog čega raste potražnja za hrvatskim izvoznim proizvodima. Tako je, prema podacima DZS-a, od siječnja do svibnja izvoz porastao više od 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

No, makroekonomisti upozoravaju da je za održiviji rast industrijske proizvodnje nužno i jačanje domaće potražnje. (PolitikaPlus / Hina)