Makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje

rast potrosnje - kupnja- midiMakroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje već 13. mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u kolovozu za 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,2 do 3,9 posto.

Pokažu li se procjene točnima, bio bi to sporiji rast nego u srpnju, kada je promet u trgovini na malo skočio 4,5 posto, najviše od rujna 2007. godine.

No, time bi se nastavio višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom na to da je pad potrošnje posljednji puta zabilježen u srpnju 2014. godine.

Rast potrošnje 13 mjeseci zaredom nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije početka šestogodišnje recesije.

“Daljnji rast realnih neto plaća, potaknut izmjenama u sustavu oporezivanja dohotka, te deflatorni pritisci, kao i pozitivni trendovi u turizmu, trebali bi rezultirati nastavkom pozitivnog trenda u sektoru maloprodaje”, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

No, smatra da bi visoka lanjska statistička baza mogla dovesti do nešto sporijeg rasta prometa u trgovini na malo nego mjesec dana prije.

Rast potrošnje posljednjih mjeseci zahvaljuje se poreznim promjenama početkom ove godine, koje su potaknule rast plaća, kao i rekordnoj turističkoj sezoni.

Današnji podatak je važan jer će pokazati je li nastavljeno jačanje prometa u trgovini na malo u trećem tromjesečju, nakon što je u prethodnom kvartalu porastao otprilike 2,5 posto na godišnjoj razini.

Jačanje osobne potrošnje bio je i jedan od najznačajnijih razloga zbog kojih je u drugom tromjesečju gospodarstvo poraslo 1,2 posto, najviše od trećeg tromjesečja 2008. godine. (tportal.hr)