Maloprodaja u Mađarskoj i dalje u padu

U veljači je pad iznosio 3,2 posto, a u siječnju 2,8 posto

madarskaMaloprodaja u Mađarskoj pada već 25. mjesec uzastopno pa je tako u veljači zabilježila pad od 3,2 posto na godišnjoj razini u usporedbi sa padom od 2,8 posto u siječnju, objavio je statistički ured u Budimpešti.

Zemlja je u trećem lanjskom kvartalu ušla u svoju drugu recesiju u dvije godine, a prognoze govore da bi ove godine BDP mogao pasti za čak 6 posto.

Strah od gubitka radnog mjesta i zamrzavanje plaća državnih službenika nikako ne ide u prilog maloprodaji, a Vlada je odlučna u provođenju mjera proračunske štednje kako bi zadržala proračunski deficit ispod 3 posto nacionalnog BDP-a.

To je ujedno i osnovni uvjet da od MMF-a dobiju 20 milijardi eura financijske pomoći da prebrode tešku godinu, opterećenu globalnom financijskom i ekonomskom krizom i rastom nezaposlenosti.

Novi premijer Gordon Bajnai najavio je izmjene poreznih zakona i povećanje PDV-a kako bi nadoknadio pad ostalih poreznih prihoda, a procjene Vlade govore da bi potrošnja kućanstva mogla dodatno opadati i ove godine mogla bi iznositi 8 posto. (Bankamagazin)