Maloprodaja u Sloveniji 2,4 posto manja nego lani

Realni prihod maloprodaje u Sloveniji je u mjesecu svibnju pao za 2,9 posto u odnosu na travanj te za 2,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je u petak slovenski statistički zavod.

Slovenska trgovačka komora izrazila je zabrinutost podatkom koji govori da su potrošnja i kupovna moć i dalje u padu te da se povećava raskorak u odnosu na iste indikatore u Europskoj uniji, ocijenivši da bi daljnji pad potrošnje mogao predstavljati kočnicu gospodarskog oporavka koji se najavljivao u ovoj godini, te da se kriza u djelatnosti trgovine nastavlja.

Marketinški stručnjaci navode da je prosječni slovenski potrošač zbog krize promijenio navike prilikom kupovanja jer kupuje mnogo opreznije nego ranije i to kod većeg broja trgovaca, vodeći računa o nižim cijenama, a zanemarujući lojalnost prema određenim trgovačkim markama.

Razdoblje od početka krize obilježio je pad kupovne moći u Sloveniji, pa je ona 2008. godine iznosila 91 posto europskog prosjeka, a lani još samo 83 posto, upozoravaju stručnjaci koji smatraju da se to na maloprodaju nužno moralo odraziti u padu prometa. (SEEbiz / Hina)