Maloprodajne cijene u Crnoj Gori zbog rasta PDV-a veće do 2%

Maloprodajne cijene u dijelu crnogorskih trgovina povećane su se do dva posto od 1. siječnja kada se počela obračunavati nova stopa PDV-a.

Trgovci su, prema informacijama Dnevnih novina, uglavnom zadržali raniji iznos marže, ali ima i onih koji su promjenu porezne stope iskoristili i da povećaju osnovne cijene proizvoda.

U trgovinama, kao i na drugim prodajnim mjestima, povećane su i cijene alkohola, cigareta, gazirane vode koja se zaslađuje, što je dovelo i do poskupljenja u većem dijelu ugostiteljskih objekata.

Kada je riječ o velikim trgovačkim lancima, cijene je povećala Domaća trgovina čije trgovine posluju pod brendom Aroma, dok su Voli i Mercator odlučili da ih ne mijenjaju do isteka zaliha i tako dovedu potrošače u svoje objekte.

“Kada je riječ o artiklima i proizvodima koji se najčešće kupuju, cijene do sada nisu povećane, mada primjenjujemo novu poreznu stopu. Potrošači su stekli dojam da je došlo do povećanja jer su istekle novogodišnje akcije”, rekli su za Dnevne novine u Voliju, dodajući da će se truditi da što duže zadrže postojeće cijene, ali da će to biti teško nakon isteka zaliha.

Isti odgovor su dobili i u kompaniji Mercator Crna Gora, u čijem su vlasništvu Idea marketi.

“Idea trgovine nisu povećale cijene proizvoda zbog više stope PDV-a. Napominjemo da to ne vrijedi za robu na koju je došlo do promjene trošarina 1. siječnja”, priopćili su iz Mercatora.

Predsjednik države Filip Vujanović apelirao je na trgovce da ne povećavaju cijene proizvoda, navodeći da “bi se radovao i poštovao napor svih onih u maloprodajnoj mreži koji bi žrtvovali nešto svog za kvalitetu života građana i očuvanje cijena”.

“Vjerujem da će se uložiti napor da se ne povećavaju maloprodajne cijene iako su se, očigledno, imputi za maloprodajne cijene povećali. Jer kao što znate, kad se ti imputi smanjuju te se cijene ne smanjuju. Tako da vjerujem da se negdje u trgovačkoj marži može naći prostora da se ne povećavaju cijene”, rekao je Vujanović.

Osim opće stope PDV-a od 21 posto, u Crnoj Gori se primjenjuje i niža stopa od sedam posto, čiji se iznos nije mijenjao već duže vrijeme.

Ona se obračunava na proizvode koji predstavljaju najznačajniji dio potrošačke košarice, među kojima su kruh, brašno, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, mast, ulje, šećer te su njihove maloprodajne cijene ostale na prošlogodišnjem nivou.

Niži PDV obračunava se, između ostalog, i na hranu za dojenčad, udžbenike i lijekove. (SEEbiz)