meso etikieteTijekom rasprave na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu hrvatska zastupnica Marijana Petir zauzela se za pravilnu primjenu propisa o carinskim i poljoprivrednim pitanjima, kao i za zaštitu financijskih interesa Europske unije prema nadzoru zajedničke poljoprivredne politike temeljenom na rezultatima, stoji u priopćenju poslanom iz njezina ureda.

Podržavajući borbu protiv kršenja carinskih propisa, zastupnica Petir je, kako se navodi, istaknula da to podrazumijeva razmjenu informacija u okviru suradnje između država članica i Komisije i kako smatra da spomenute strane moraju pronaći strože načine za obračun s prekršiteljima.

Petir je objasnila kako se pri uvozu i izvozu raznih roba često prezentiraju netočni i nepotpuni podaci, navevši kako se Hrvatska s tim nepravilnostima susrela pri uvozu mesa i mesnih prerađevina, ali i drugih prehrambenih proizvoda.

“Čvrsto se zalažem da se tome stane na kraj i strože kontrolira kretanje dobara od polazišta do cilja, a to smo svi mi krajnji potrošači. Osobno sam se više puta zalagala za transparentno označavanje podrijetla proizvoda na etiketama, kao i njegovu sljedivost tijekom cijelog vijeka trajanja, uključujući i datum klanja kada je riječ o mesu. U tom slučaju vjerujem da bismo stali na kraj prodaji zamrznutog mesa starog i po sedam godina koje iz uvoza dolazi na hrvatsko tržište”, zaključila je Petir. (glas-slavonije.hr)