Sanja Zigic i Brian Morris ftd 777Hrvati vole posjedovati i koristiti platne kartice – čak 93% posjeduje barem jednu karticu. To pokazuju rezultati najnovijeg MasterIndex istraživanja koje provodi kompanija MasterCard, a koji su danas predstavljeni na druženju s medijima održanom u Zagrebu.

Sanja Žigić, MasterCard Country Manager za Hrvatsku predstavila je rezultate MasterIndex istraživanja o navikama korištenja platnih kartica u Hrvatskoj, dok je Brian Morris, MasterCard Emerging Payments Product Lead za centralu i istočnu Europu, predstavio platnu uslugu MasterPass™, inovaciju kompanije MasterCard.

MasterIndex rezultati ukazuju da su kartice postale uobičajeno sredstvo plaćanja među hrvatskim građanima, te 32% građana na POS terminalima koristi kartice 3- 5 puta tjedno, 26% ispitanika ih koristi svakodnevno, dok je 25% ispitanika izjavilo kako kartice koriste jednom do dvaput tjedno.

Značajno mjesto na domaćem tržištu platnih usluga pripada MasterCard beskontaktnoj tehnologiji koja je u Hrvatskoj predstavljena u rujnu 2012. godine, a beskontaktna mreža izdavatelja, korisnika i trgovaca bilježi kontinuirani rast.

masterindex 2015masterindex 2015“MasterIndex rezultati iz listopada 2015. pokazuju porast svijesti o beskontaktnim plaćanjima – 91% ispitanika čulo je za beskontaktna plaćanja, u usporedbi s 85% u listopadu 2014. godine. Značajan je i porast u korištenju beskontaktnih plaćanja – u listopadu 2015. 40% ispitanika je reklo da plaća beskontaktnom tehnologijom za razliku od 22% u 2014. godini, što predstavlja godišnji rast od 18%. Ovo nam govori kako su korisnici prepoznali beskontaktna plaćanja kao praktična, brza i sigurna te kako ih spremno implementiraju u svoje svakodnevne kupovne aktivnosti”, izjavila je Sanja Žigić.

Žigić je naglasila da su beskontaktne kartice sigurne budući da se baziraju na čip tehnologiji kao najnovijem obliku zaštite, a upravo ta tehnologija osigurava da se kreira jedinstven kod prilikom svake transakcije čime su rizici prijevara svedeni na najmanju moguću razinu. Beskontaktna MasterCard plaćanja omogućuju brze i praktične transakcije što ih čini idealnima za male kupnje do 100 kuna pri kojima korisnici ne trebaju unositi PIN, ali i za iznose veće od 100 kuna za koje je unošenje PIN-a potrebno.

S modernim načinom života, dolaze i moderni načini plaćanja, poput mobilnih plaćanja, a MasterIndex je pokazao da su ih Hrvati spremni primijeniti u svojoj svakodnevici. Ispitanici najčešće koriste mobilne telefone za SMS plaćanja (76%), provjeru stanja računa i troškova na karticama (56%), te m-banking usluge (30%).

Internetska kupovina u domaćim i stranim online trgovinama postaje sve popularnija, a Hrvati najviše kupuju odjeću, obuću i modne dodatke (63% ispitanika). Većina ispitanika koristi kartice za internetsku kupovinu povremeno (82%), dok 30% njih kupuje putem interneta jednom do dvaput mjesečno.

IMG_4500Najčešće spominjani razlozi za internetsku kupovinu su povoljne cijene, posebne pogodnosti i sniženja (75%), non-stop dostupnost trgovina (63%), ušteda vremena potrebnog za kupovinu (59%), ekskluzivne internetske pogodnosti kupovine (56%), veći izbor proizvoda (54%) te dostava na kućnu adresu (50%).

Sljedeći stupanj u razvoju plaćanja, nakon online i mobilne kupovine, predstavljaju digitalna rješenja koja pojednostavljuju iskustvo plaćanja i čine ga mogućim sa svih povezanih uređaja, bilo u fizičkim prodavaonicama, iz aplikacija ili na internetu. Jedno takvo rješenje je usluga MasterPass™, digitalno rješenje za plaćanje kompanije MasterCard koje je već implementirano u 24 zemlje diljem svijeta, uključujući i Njemačku, Belgiju, Mađarsku i Tursku.

“Od njegovog lansiranja u veljači 2013. godine MasterPass je prihvaćen u više od četvrt milijuna trgovina svijeta, a broj MasterPass transakcija u Europi se u zadnjih šest mjeseci, iz mjeseca u mjesec, u prosjeku povećavao za 40%,”, rekao je Brian Morris.

MasterPass korisnicima pruža sigurnu i brzu kupovinu, jer uklanja potrebu za unošenjem detaljnih informacija o plaćanju i dostavi prilikom finaliziranja internetske kupovine, a svi su podaci o karticama, programima vjernosti te adresama za dostavu sigurno skladišteni i dostupni samo jednim klikom ili dodirom.

O svemu tome su se mogli uvjeriti novinari tijekom današnje demonstracije ovog inovativnog platnog rješenja. Morris je naglasio da osim prednosti za kupce, i trgovci uživaju u pogodnostima ove platforme jer im ona pruža način na koji mogu povećati svoju prodaju uz značajne promijene njihovog dosadašnjeg platnog procesa, a sve to uz višeslojnu MasterCard zaštitu.