Restorani nisu zatvoreni zbog ekonomskih ili sanitarnih razloga, nego je riječ o ugovornom sporu između dosadašnjeg nositelja franšize Svete Janevskog i europskog ureda McDonald’sa, navodi makedonska informativna agencija MINA

Američki lanac brze prehrane McDonald’s nakon 16 godina povlači se iz Makedonije, objavila je centrala kompanije za Europu. Već u srijedu je svih sedam McDonald’sovih restorana u Makedoniji bilo zatvoreno, a na vratima je pisalo da je riječ o “internim razlozima“.

Direktorica korporativnih komunikacija kompanije McDonald’s Europe Agnes Vandai za makedonski list Dnevnik potvrdila je da kompanija koja je dosad imala franšizu za Makedoniju više ne posjeduje prava na upravljanje restoranima pod brendom McDonald’s.

Makedonska izvještajna agencija MINA navodi da restorani nisu zatvoreni zbog ekonomskih razloga, kao što je bio slučaj na Islandu, niti zbog narušavanja zdravstvenih propisa, nego da je riječ o ugovornom sporu između dosadašnjeg nositelja franšize Svete Janevskog i McDonald’sa.

Sveto Janevski je također vlasnik McDonald’sove franšize u Bugarskoj, no tamo nije imao nikakvih problema, navodi MINA.

Makedonija bi tako, uz Island, mogla postati jedina europska zemlja bez McDonald’sovih restorana. Naime, za sada nije poznato pregovara li McDonald’s s nekim drugim lokalnim poduzetnikom o preuzimanju franšize.

McDonald’s je poznat po vrlo strogim uvjetima koje postavlja lokalnim poduzetnicima za pravo na njihovu franšizu. Trošak početnog ulaganja za nositelja franšize iznosi milijun do tri milijuna eura.

U Makedoniji je američki lanac brze prehrane bio sinonim za skupu hranu loše kvalitete, navodi agencija. Prvi restoran otvoren je prije 16 godina u Skopju. (Banka.hr)