internet-oglasavanje-midi-largeGlobalno oglašavanje na internetu rast će trostruko brže od svih ostalih medija, a 2011. će biti prva godina u kojoj će oglašivači više potrošiti u Aziji, nego u Europi

Tržište oglašavanja u svijetu ove će godine rasti za 4,5 posto, dok će se godišnja stopa rasta u sljedeće tri godine kretati od 4,6 do 5,2 posto, objavila je agencija ZenithOptimedia na svojim internet stranicama (www.zenithoptimedia.com) dodavši da to nakon rasta od 4,9 posto prošle godine, baš i nije značajan oporavak tržišta.

Oglašavanje na internetu rast će trostruko brže od svih ostalih medija, a poticat će ga korištenje displaya, online videa i društvene mreže.  Razvoj tehnologije pomoći će televiziji, kinima i vanjskom oglašavanju.

oglasavanje_u_medijimaPrihodi televizijskog oglašavanja globalno će rasti za 5,5 posto zahvaljujući dominaciji tog medija na tržištima u nastajanju, za razliku od bogatijih zemalja u kojima TV nije dominantan medij.

Loša vijest za novine i magazine se nastavlja – njima će oglašavanje padati za 2 posto, a unatoč porasta internet oglašavanja, online prihodi neće moći kompenzirati gubitke printa izdavačkih kuća.

Tržište oglašavanja brže će rasti u zemljama u razvoju čiji će se udio u ukupnom oglašavanju ove godine popeti na 35,9 posto (za razliku od 31,5 posto u 2010.).

Također, ZenithOptimedia predviđa da će se novac od oglašavanja nastavljati seliti prema istoku, pa će 2011. biti prva godina u kojoj će oglašivači više potrošiti  u Aziji, nego u Europi. (Bankamagazin)