U srpnju je došlo do promjene u vodećem trojcu. Konzum i Lidl su ostali na istim pozicijama, no na treće se mjesto probio Spar kojem je to najbolja pozicija od početka godine. Tematski se o trgovačkim lancima najviše objavljivalo o asortimanu koji nude te cijenama proizvoda.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u srpnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U srpnju se u odnosu na mjesec ranije o trgovačkim lancima nešto manje objavljivalo. Zabilježeno je ukupno 440 objava, u odnosu na 454 u lipnju. Vodeći Konzum je ostao na svojoj poziciji, kao i Lidl, no na treće se mjesto probio Spar. Tommy je završio na četvrtom mjestu, na peto se mjesto probila Billa, a slijede je Plodine. Kauflandu je ovo prvi puta ove godine da nije u prvih šest.

trgovacki-lanci-broj-objavaO vodećem se Konzumu, koji je na sigurnoj udaljenosti od ostalih trgovačkih lanaca, najviše pisalo vezano za asortiman i cijene proizvoda, udio iznosi 35% u ukupnom broju objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac. Slijedi tematika vezana za promidžbene aktivnosti i sponzorstva s udjelom od 28%.

Tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda najzastupljenija je i kod Lidla i Spara, kod Lidla s udjelom od 48%, a Spara čak 67%. Objave vezane za poslovanje, rezultate i planove za oba se trgovačka lanca nalaze na drugom mjestu, kod Lidla s udjelom od 44%, a Spara 22%.

Povećan udio objavljivanja medija o asortimanu koji trgovački lanci nude i cijenama proizvoda ne bi nas trebao čuditi jer se radi o ljetnom razdoblju, a i većina je potrošača na godišnjim odmorima pa možemo pretpostaviti da će im interes biti vezan upravo za asortiman i cijene proizvoda, a ne za iščitavanje informacija o poslovanju pojedinih trgovačkih lanaca. Novinari su istraživali jesu li u trgovačkim lancima isti proizvodi skuplji uz more nego u Zagrebu ili u drugim dijelovima kontinentalne Hrvatske, te došli do rezultata da je na obali gotovo sve skuplje.

Cijene mogu biti više zbog najma, logistike, transporta…, no da nije nužno tako pokazao je Lidl u svojoj kampanji ”Jedna zemlja, jedna cijena” koju je počeo prošle, a nastavio i ove godine.

Saznali smo i kako će se u Hrvatskoj po prvi puta provesti projekt “Odabrani proizvod godine”, koji kupca stavlja na prvo mjesto i dobiva njegovo povjerenje. Naime kupci će na webu presuditi kojim su artiklima najviše zadovoljni, koji im se najviše sviđaju i mogu im vjerovati, a oni proizvodi koji dobiju najbolju ocjenu dobit će pravo na crveni pečat ”Odabrani proizvod godine” na 12 mjeseci. Partneri u projektu su Konzum, Nielsen, In Store, 24 sata i Večernji list.

broj-objava-trgovackih-lanacaTematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na asortiman i cijene proizvoda. Udio objava iznosi 37% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za poslovanje s udjelom od 30%.

Zastupljenost-tema-po-vrstama-medijaU srpnju se vezano za trgovačke lance više objavljivao u tiskovinama, 63% u odnosu na portala s udjelom od 37%. Mediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su dnevnik 24 sata i portal www.jatrgovac.com.

O svim se temama više objavljivalo u tiskovinama. Najveća je razlika zabilježena unutar tematike vezano za usluge i odnos prema kupcima, 76,50% objava u tiskanim medijima, u odnosu na 23,50% na portalima, dok je najmanja razlika unutar tematike vezane za poslovanje, udio u tiskovinama iznosi 53,40%, a na portalima 46,60%.

Ines Kovačić
ines.kovacic@pressclip.hr
press clipping