Medijski barometar trgovačkih lanaca: Tommy ugrozio Konzumovu dominaciju

Sa 168 objava Konzum je i dalje na prvom mjestu, no “opasno” mu se u veljači približio Tommy sa samo pet objava manje, čime je nakon više od godine dana istisnuo Lidl s druge pozicije

bullet-medijski-barometarZabilježivši stotinjak objava više nego u siječnju, čini se kako su se u veljači trgovački lanci opet vratili u žarište interesa medija.

Sa 168 objava Konzum je i dalje na prvom mjestu, no “opasno” mu se približio Tommy sa samo pet objava manje.

Lidl je tako završio na trećemu mjestu. Svoju je drugu poziciju inače držao od prosinca 2014. godine pa sve do siječnja 2016. godine.

Kaufland i Spar su u odnosu na prošli mjesec samo zamijenili mjesta pa je tako u veljači Kaufland na četvrtom, a Spar na petome mjestu.

AKTIVNOST VODEĆE TROJKE
O Konzumu se najviše pisalo vezano za poslovanje, s udjelom od 42% u ukupnom broju objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac. Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda, udio od 37% objava.

teme o kojima mediji najcesce pisu kada se radi o trgovackim lancimaMediji su izvijestili o novoj ovećoj financijskoj operaciji Agrokora kojom su po modelu “sale and leaseback” obuhvaćena četiri Konzumova trgovačka centra koja će u idućih 12 godina biti u najmu.

Trebao bi ih preuzeti južnoafrički nekretninski fond Tower Property Fund Limited, a transakcija bi trebala biti zaključena u travnju. Radi se o dva trgovačka centra u Zagrebu (Gračani Meridijan 16 i Super Konzum u Vukovarskoj), Super Konzumu u Velikoj Gorici te Sub Dubrovniku u Župi Dubrovačkoj. Objavljeno je i kako je Konzum klik otvorio nova radna mjesta.

Kod Tommyja je situacija vezana za tematiku potpuno drugačija nego kod Konzuma, no opet jednaka kao u prošlom mjesecu: 80% objava se odnosi na promidžbu i sponzorstva. Druga po zastupljenosti je tema vezana za poslovanje s udjelom od 13% u ukupnom broju objava zabilježenih za ovaj splitski lanac. Sponzorstva su najvećim dijelom vezana za nogometni klub Split Tommy te malonogometni ženski klub Split Tommy.

Osim toga, mediji su prenijeli vijest o suradnji Tommyja u akciji Caritasa Dubrovačke biskupije, kao i podržavanju akcije “Crvenih nosova” koji već četvrtu godinu zaredom organiziraju “Mali Gala Koncert” za djecu koja se liječe na odjelima onkologije. Iz Tommyja su najavili kako će poduprijeti i nastavak programa “Crvenih nosova klaunovadoktora”.

Za Lidl se, poput Konzuma, najveći udio objava odnosi na poslovanje, poslovne planove, rezultate (46% objava). Asortiman i cijene proizvoda slijede s udjelom od 33%. Otvorena je nova Lidlova trgovina u Zaprešiću, do kraja ljeta trebao bi se izgraditi novi centar u Crikvenici te je otvorena trgovina u općini Viškovo kao ukupno 89. Lidlova trgovina u Hrvatskoj.

MEDIJSKO PRAĆENJE
trgovacki-lanci-broj-objavaTematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na promidžbu i sponzorstva. Udio ovog tipa iznosi 37% od ukupnog broja zabilježenih objava, a slijedi tematika vezana za poslovanje s udjelom od 29%. Više se objavljivalo u tiskanim medijima (57%). Udio tiskovina i portala identičan je onome u siječnju.

Mediji koji su pojedinačno najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevnik 24 sata, Slobodna Dalmacija te dva medija s jednakim brojem objava: Lisa i jatrgovac.hr. Iako je udio objava u tiskovinama i na portalima ostao isti kao u siječnju, tematski je došlo do promjene.

O svim se temama više objavljivalo u tiskanim medijima, osim kad se radi o objavama vezanim za promidžbu i sponzorstva koje su zastupljenije na portalima.

Najveća razlika unutar teme zabilježena je za “Asortiman i cijene proizvoda” gdje tiskovine uzimaju čak 80,2% udjela.

ines-kovacic-pressclipping-potpis