Novinarima i investitorima u petak je predstavljena nova Pivovara Medvedgrad, najmodernija craft pivovara u regiji. Njeni su pogoni za ovu priliku “oživjeli”, djelatnici su okupljene proveli kroz pogone, a pozdravljali su ih živi likovi s Medvedgradovih etiketa – Grička vještica, Crna kraljica i Mijo Budicki. Predstavljen je i Pivnički list na 90 stranica, koji je tog jutra stigao iz tiskare, a nakon toga je nastavljeno druženje uz Medvedgrad piva, među kojima je bilo i nekoliko noviteta. Jedan od njih je i Sretno dijete, Session IPA, od koje će zarada otići u humanitarne svrhe, ove godine to je Dječja Udruga Hrabrost.

Otvorenje nije propustio ni Pavel Bartušek, originalni kreator recepata za Zlatnog medvjeda i Gričku Vješticu, inače svjetski priznati pivski tehnolog i majstor pivar.

Nova pivovara je rezultat Funderbeam kampanje, odrađene krajem 2017. godine, a preko koje je prikupljeno milijun eura u rekordnom roku od 9 dana, i to od 292 investitora iz 26 zemalja, među kojima su i svi zaposlenici pivovare. Uoči otvaranja investitorima su isplaćene i prve dividende u ukupnom iznosu od 60.000 eura.

Mukotrpan rad Medvedgradovih majstora u posljednjih više od godinu dana uspješno je priveden kraju, pa je sada na novoj lokaciji potpuno automatizirana varionica od 6.000 litara, pomoću koje se može skuhati oko 40.000 litara piva u jednom danu. Pivo će od sada odležavati u podrumu kapaciteta gotovo 500.000 litara, a osim u kegove, pivo će se puniti u boce na modernoj punilici, koja u jednom satu može napuniti i do 5000 boca. Uz to, u novoj pivovari, koja se prostire na 2500 četvornih metara, instaliran je i uređaj za propagaciju kvasca, separator i deaerator, kao i oprema za podešavanje vode prema stilu piva koje se kuha. Hmelj će se čuvati u posebnoj hladnoj komori, jednako kao i kegovi, a rashlađeno je i skladište s 300 paletnih mjesta. Opremljen je i poseban laboratorij u kojem se kontrolira kvaliteta piva, dok se u susjednoj prostoriji obavljaju senzorne analize.

Sve nabrojano, a i puno ostalih detalja, Medvedgradu omogućava nastavak kuhanja prirodnog piva, korištenjem najboljih sastojak, bez konzervansa i surogata. Predanost kvaliteti i poboljšanju svakog koraka proizvodnje nastavljaju u novoj pivovari, u koju je ugrađeno 25 godina iskustva i znanja obitelji koja je od početka vlasnik Pivovare Medvedgrad.

“Ovo nam je najljepši poklon za 25. rođendan, no ne mislimo stati na tome. Proslavu četvrt stoljeća postojanja slavimo cijele godine, organiziramo Fakin Craft Fest, rođendanski tulum u dvorištu pivovare u rujnu te tradicionalno dijeljenje piva na kraju godine, kada ćemo prigodno podijeliti 2500 litara piva“, najavio je Ivan Nauković, voditelj prodaje i marketinga.

U subotu, 11. svibnja, s početkom u 14 sati, nova će Pivovara biti spremna i za obilazak građana. Uz bogatu ponudu hrane i glazbeni program na otvorenom sve do ponoći moći će se kušati 16 vrsta piva.