Petogodišnji memorandum o suradnji Agrokor koncerna s Poljoprivrednim institutom Sveučilišta u Tennesseeju sa svrhom pokretanja zajedničkih projekata potpisan je danas u Zagrebu, izvijestili su iz Agrokora.

Ugovor je u ime Agrokor koncerna potpisala starija izvršna potpredsjednica za Strategijske poslovne grupe i marketing Ljerka Puljić i prorektor Poljoprivrednog instituta američkog sveučilišta Larry R. Arrington.

Iz Agrokora navode kako je memorandum rezultat ideje o sinergiji znanstvenog i gospodarskog sektora koju je već potvrdila dosadašnja razmjena znanja i iskustava u poljoprivrednom i industrijsko-prehrambenom sektoru između stručnjaka iz SAD-a i Agrokorovih tvrtki.

Cilj suradnje je razviti i usvojiti praktična znanja i vještine u pojedinim granama kao što su stočarstvo, ratarstvo i povrtlarstvo, te granama koje se odnose na okolišne segmente i gospodarenje otpadom u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Čin potpisivanja dodatni je iskorak Agrokora prema inovativnim rješenjima u poljoprivrednoj proizvodnji te jasno usmjerenje prema istraživačko – razvojnim projektima koji se temelje na primijenjenim istraživanjima i ubrzanoj realizaciji poslovnih odluka, ističe se u priopćenju.

Sukladno zajedničkim interesima, financijskim i pravnim okvirima, definirat će se konkretni izazovi unutar poslovnih procesa u nekim od sljedećih područja: Zajedničko obrazovanje i društveno odgovorne aktivnosti, Zajednički istraživački rad, Razmjena obrazovnog materijala i podataka, Tehnička suradnja, Programi edukacije i Organizacija seminara, simpozija i sastanaka.

U slučaju potrebe suradnja će izlaziti i izvan navedenih područja, a svaki od njenih potencijalnih oblika bit će zasebno definiran kako bi se osigurali optimalni uvjeti.

Prilikom potpisivanja, poseban naglasak stavljen je na koordinatore suradnje čija će uloga biti od iznimne važnosti. Agrokor će zastupati dr.sc. Robert Spajić,  dipl.ing.agr. iz tvrtke Belje, dok će sveučilište predstavljati prof.dr. Robert T. Burns, prodekan Savjetodavne službe Sveučilišta u Tennesseeju.

Obojica koordinatora izrazila su zadovoljstvo memorandumom te su istaknuli kako već sad postoji nekoliko projekata o kojima se preliminarno razgovaralo, a današnji događaj poslužit će kao snažan poticaj za poduzimanje dodatnih napora u pronalasku prvih konkretnih projekata.

Memorandum predstavlja snažno proširivanje suradnje Agrokora s akademskom zajednicom na međunarodnoj razini s ciljem pronalaska novih rješenja i ideja. Ovime se također otvaraju značajne mogućnosti za zaposlenike Koncerna koji se bave istraživanjima da kroz razmjenu stručnjaka iz pojedinih proizvodnih grana usvoje i počnu primjenjivati nova praktična znanja, kaže se u priopćenju.

Izaslanstvo Sveučilišta u Tennesseeju će tijekom boravka u Hrvatskoj posjetiti Agrokorove kompanije PIK Vrbovec, Belje, Vupik, PIK Vinkovce i Agrokor Energiju.