Multiplikativni učinci prodaje Mercatora hrvatskom koncernu Agrokor, ali i strahovi koji se u vezi s tom operacijom pojavljuju u slovenskoj javnosti, vidljivi su iz podatka da je svako peto slovensko poduzeće Mercatorov dobavljač, te da se prodajom kroz Mercatorovu mrežu ostvari od 8 do 10 posto slovenskog nacionalnog BDP-a.

Kako u četvrtak prenose slovenski mediji, ponavljajući strahove političkih stranaka i sindikata, najveća je bojazan da će Mercator nastojati smanjiti broj zaposlenih u slovenskom trgovačkom lancu kojih je u Sloveniji 12.500, te da će umjesto slovenskih proizvoda na police postaviti produkte Agrokorovih tvrtki, čime bi se smanjio potencijal izvoza i prodaje tradicionalnih dobavljača najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) i ministar poljoprivrede u vladi na odlasku Dejan Židan tvrdi da je uz sistem Mercator u Sloveniji šire gledano povezano čak 100.000 radnih mjesta, te da bi mogla trpjeti slovenska prehrambeno-prerađivačka industrija, a prodaji se oštro protivi.

Da s prodajom hrvatskom kupcu ne samo za Mercator nego i za slovensku ekonomiju u cjelini dolaze velike promjene ocijenio je u četvrtak za Slovensku tiskovnu agenciju STA agrarni ekonomist Aleš Kuhar.

“Možemo očekivati velike promjene”, rekao je Kuhar, dodavši da će Agrokor vjerojatno primijeniti politiku smanjivanja troškova i štednje, te da u tom procesu treba očekivati i “nepoštene prakse” u odnosu prema dobavljačima, prehrambenoj industriji i poljoprivrednom sektoru.

Protiv prodaje slovenskog “trgovačkog bisera” izjašnjavaju se otvoreno i političari pa je među ostalima izrazitu nenaklonjenost dolasku hrvatskog Agrokora u Sloveniju izrazio ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, predsjednik Demokratske stranke umirovljenika (DESUS).

“Prodaji smo se cijelo vrijeme protivili jer je posao bio vođen netransparentno i može imati teške posljedice. Postupak prodaje davno smo morali poništiti i u novom pokušaju tražiti boljeg kupca”, rekao je Erjavec.

Jedna od rijetkih stranaka koja je podržala prodaju Mercatora je Građanska lista (DL).

“Ako se prodaja završi uplatom dogovorenog iznosa i objavom ponude za preuzimanje ostalih dionica po istoj cijeni, to možemo ocijeniti kao pozitivnu vijest”, navela je stranka u priopćenju povodom najava o skorom zaključivanju transakcije Agrokora i prodajnog konzorcija većinskih vlasnika Mercatora.

Premijerka Alenka Bratušek najavila je u četvrtak da će nakon preuzimanja Mercatora od strane Agrokora s novim vlasnicima razgovarati ministar gospodarstva Metod Dragonja te zahtijevati da se poštuju obveze u pogledu zaposlenih u Mercatoru.

Dragonja je ovog tjedna najavio kazneni postupak protiv nadzornog odbora tvrtke Helios koja je prodana austrijskom Ringu, nakon čega je po Dragonjinim riječima slovensko poduzeće višestruko zaduženo iznad ranije razine, a otpušteno i 150 od 1200 zaposlenih.

Na ovotjednoj sjednici parlamentarnog odbora za gospodarstvo kojoj je prisustvovao i Dragonja više je zastupnika iz različitih stranaka navelo da je slučaj s Heliosom i njegovim austrijskim vlasnikom samo “uvertira” u ono što se može događati nakon što Mercator preuzme hrvatski koncern Agrokor. (SEEbiz.eu / Hina)