Đurđa Čačić
Đurđa Čačić

Opskrbljeno je osam lokacija dječjih domova diljem Hrvatske s ukupno pet tona voća i povrća

Povodom velike nacionalne akcije 5 na dan, kojom se promiče važnost dnevne konzumacije voća i povrća, Mercator-H je donirao pet tona voća i povrća najvećim domovima za djecu i njihovim podružnicama. Nakon dječjih domova u Rijeci, Lovranu, Puli, Splitu, Kaštelima i Osijeku donacija je uručena i u Zagrebu i to dječjim domovima A.G. Matoš, Nazorova, Ivan Goran Kovačić i Laduč.

“Biti odgovoran član društva iznimno je važan dio poslovanja Mercatora. Akciju darivanja dječjih domova pokrenuli smo s željom da doprinesemo raznovrsnijoj i vitaminima bogatijoj prehrani djece bez roditelja. Želimo kontinuirano utjecati na promišljanja o važnosti zdrave prehrane i sportskih navika stoga ćemo filozofiju ‘5 na dan’ promicati tijekom cijele godine kroz aktivnosti i edukacije u našim centrima”, rekla je Lea Marcijuš, voditeljica službe za odnose s javnošću Mercatora-H prilikom uručenja donacije predstojnici doma A.G. Matoš, Đurđi Čačić.

Dječji domovi u Zagrebu zbrinjavaju djecu bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi te trudnice i majke s djecom.

Za više od 250 djece dječji domovi pružaju smještaj, stručnu podršku i sigurnost, te mogućnosti za obrazovanje. Ukupno 170 djece u dobi od 7 do 21 godinu smješteno je u podružnicama Laduč, A.G. Matoš i I.G. Kovačić, a 80-ero mlađe djece u Dječjem domu u Nazorovoj, koji djeluje od 1886. godine.

Uz redovno školovanje djeca su uključena u brojne slobodne aktivnosti, od učenja stranih jezika, kompjutorskih radionica, sviranja glazbenih instrumenata do tečaja kuhanja, radionica za kreativno izražavanje, slikanja, plesa, glume, izradu keramike, kao i u brojne programe organizirane rekreacije.

urucenje-donacije-djecjem-domu-agmatos-u-zagrebuU sklopu velike humanitarne akcije Mercatora donacijama dječjih domova u Zagrebu prethodile su četiri donacije. U Istarskoj županiji donaciju je primio Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe Pula koji skrbi o 64-ero djece, u Primorsko-goranskoj županiji dom za djecu sa sjedištem u Lovranu i podružnicom u Rijeci koji skrbi za 50-ak djece, u Splitu Dom za djecu Maestral te podružnica Miljenko i Dobrila u Kaštel Lukšiću koji imaju preko 100 štićenika te osječki dom Klasje s oko 100 štićenika.

5 a day je velika međunarodna inicijativa kojom se, slijedeći upute Svjetske zdravstvene organizacije, ističe važnost dnevne konzumacije voća i povrća, a provodi se kroz mjesece u kojima opada konzumacija te kategorije namirnica. Svjetsku zdravstvenu inicijativu 5 na dan u Hrvatskoj provodi Mercator, i to posebnim pogodnostima pri kupovini voće i povrća, ali i kroz pomoć onima kojima je najpotrebnija čime nastoji svake godine pridonijeti povećanju kvalitete života svojih sugrađana, ističe se u priopćenju Mercatora-H.