Mercator planira širenje na tržišta Kosova i Makedonije

mercator-europe-ftdSlovenski Mercator planira širenje na tržišta Kosova i Makedonije kako bi povećao prodaju i učvrstio poziciju najvećeg trgovačkog lanca na Balkanu

Najveća slovenska kompanija po prihodima u 2005. je poslovala na četiri tržišta jugoistočne Europe, no cilj joj je do 2013. svoju prisutnost povećati na devet država u toj regiji, prenosi Bloomberg. Mercator je prošle godine otvorio svoje prve trgovine izvan područje bivše Jugoslavije (u Albaniji i Bugarskoj), a agresivnim širenjem nastoji prevladati posljedice recesije i jaku konkurenciju hrvatskog Agrokora, srbijanskog Delta Holdinga, a u budućnosti i francuskog Carrefoura.

“U naredne dvije godine planiramo otvoriti trgovačke centre na Kosovu i u Makedoniji, što znači da ćemo biti prisutni u devet država jugoistočne Europe”, kazao je izvršni direktor Mercatora Žiga Debeljak prilikom otvaranja postrojenja za proizvodnju hrane u mjestu Logatec kraj Ljubljane. “Može se reći da ćemo poslovati u području od Triglava pa do Crnog Mora”, slikovit je bio Debeljak.

“Ne bojimo se konkurencije jer se već sada natječemo sa svim glavnim europskim maloprodajnim lancima”, kazao je čelnik Mercatora te dodao da je Bugarska za njegovu kompaniju izrazito zanimljivo tržište, još uvijek relativno fragmentirano te niti jedna kompanija nije preuzela vodeću poziciju. “Dakle, za nas je širenje u toj državi sa 8 milijuna stanovnika dobra prilika za rast”, naglasio je Debeljak i poručio da će u ovoj godini Mercator u Bugarskoj otvoriti još četiri trgovačka centra.

“Uvjeti u kojima radimo su bili i još uvijek su zahtjevni, a u ovoj godini ne očekujemo značajniji oporavak”, rekao je Debeljak koji smatra da će za potpuni oporavak regionalnih gospodarstva biti potrebne barem tri godine.

Čelnik Mercatora također je kazao da Mercator nikada nije imao financijske probleme. “Pozicija naše imovine je snažna, a imamo i jake veze s više od 20 banaka u regiji te nam je otvoren pristup kapitalu”, poručio je Debeljak i naglasio da njegova kompanija ne planira slijediti druge slovenske tvrtke, poput Telekoma Slovenije i Petrola, i izdavati korporativne obveznice. (poslovni.hr)

Prethodni članakStopa inflacije u ožujku 0,9 posto
Sljedeći članakTemperatura 37