Mercator prodaje trgovačke centre u Hrvatskoj, BiH i Srbiji

Pisma namjere mogu se slati do 4. listopada, a predmet prodaje je 11 trgovačkih centara među kojima su Super Konzum Radnička Zagreb, Salona Mall Solin, K centar Fiume Rijeka te K centar Šijana Pula

Mercator Grupa je, s ciljem provođenja strategije dezinvestiranja portfelja trgovačkih centara, objavila poziv zainteresiranim investitorima za kupovinu trgovačkih centara u Hrvatskoj, BiH i Srbiji. Pisma namjere mogu se slati do 4. listopada, a predmet prodaje je 11 trgovačkih centara.

U Hrvatskoj su to TC Super Konzum Radnička Zagreb, TC Salona Mall Solin, TC K centar Fiume Rijeka te TC K centar Šijana Pula. U Srbiji je na prodaju TC Mercator Novi Sad, a u BiH TC Mercator Ložionička Sarajevo, TC Mercator Borik Banjaluka, TC Mercator Mostar, TC Mercator Tuzla, TC Mercator Dobrinja Sarajevo i TC Novi Mall Alipašino Polje Sarajevo.

Potencijalnim investitorima se nudi prilika za ulaganje uz povrat kroz dugoročan stabilan prihod od zakupnina kao i mogućnost daljeg razvoja objekata u skladu s uvjetima gradnje na svakoj pojedinoj lokaciji. Mediji podsjećaju da ova strategija podrazumijeva prodaju objekata u kojima bi Mercator kroz najam zadržao svoje trgovine.

Monetizacijom nekretnina Mercator nastoji smanjiti razinu zaduženosti. Ona je lani, nakon prvog dijela monetizacije, smanjena za gotovo 150 milijuna eura, pa je u kolovozu Mercatorov neto dug iznosio 667 milijuna eura.

“U zadnje dvije godine neto dug Mercatora smanjili smo za gotovo 200 milijuna eura, a cash flow iz poslovanja odnosno bruto dobit (EBITDA) povećali za 72 posto, na 107,5 milijuna eura”, kazao je u kolovozu za ljubljanski “Dnevnik” Tomislav Čižmić, direktor Mercatora.

Istaknuo je i da smanjivanjem zaduženosti, uz istodobni reprogram financijskih obveza, Mercator stvara pretpostavke za ponovni rast investicija, a među investicijskim prioritetima su novi logistički kapaciteti u Sloveniji i Srbiji.