Mercator u prvih devet mjeseci s gotovo 9 milijuna eura dobiti

Prošlogodišnja devetomjesečna dobit iz poslovanja iznosila je 14 milijuna eura, dok je ove godine više nego udvostručena i dosegla je 35,8 milijuna eura

Grupa Mercator je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila prihod od prodaje od 1,62 milijarde eura što je 1,6 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Neto dobit je dosegla 8,9 milijuna eura, dok je prošlogodišnji gubitak iznosio 10,5 milijuna eura.

Prošlogodišnja devetomjesečna dobit iz poslovanja iznosila je 14 milijuna eura, dok je ove godine više nego udvostručena i dosegla je 35,8 milijuna eura. Bruto dobit iz poslovanja (EBITDA) porasla je 24,7 posto na 86,8 milijuna eura, objavljeno je iz kompanije.

Nova strategija, novi koncept trgovina, obnove prodajnih mjesta i poboljšana konkurentnost daju pozitivne rezultate u osnovnoj djelatnosti poslovanja Grupe, naglašavaju u Mercatoru. Trgovina na malo čini 78,7 posto svih prihoda, a najvažnije tržište ostaje Slovenija. Na domaćem je tržištu, unatoč značajnom smanjenju raspoloživih prodajnih površina, Mercator ostvario 0,5-postotni rast prihoda u maloprodaji.

Grupa Mercator zapošljava 20.322 djelatnika, od toga u Sloveniji 9.628 osoba, ostaje usredotočena na osnovnu djelatnost poslovanja, a ključni cilj je daljnje poboljšanje profita.

Neto financijski dug Mercatora iznosio je krajem rujna 738,3 milijuna eura te je za 11,5 posto ili 93,3 milijuna eura manji u odnosu na lani.

Mercator redovno podmiruje obveze prema financijskim i poslovnim partnerima, a u prvih devet mjeseci u osnovna sredstva je investirao 19 milijuna eura, a dezinvestirao 17,8 milijuna eura u okviru prodaje nekretnina.

U objavi se zaključuje kako je tvrtka poduzela sve potrebne radnje za prodaju 10 centara u Sloveniji i u listopadu potpisala 116,6 milijuna eura vrijedan ugovor o prodaji Supernovi.