peradarstvo-ilustracija-midiJedina izvozno etablirana mesna industrija – peradarska – lani je ipak poslovala s gubitkom od 19 milijuna kuna

Peradarstvo je jedan od najkonkurentnijih sektora u proizvodnji i preradi mesa u Hrvatskoj. Koncem prošle godine ova je industrija zapošljavala oko 3440 djelatnika u 132 tvrtke.

Ipak, unatoč povoljnijem odnosu uvoza i izvoza od ostalih sektora mesne industrije, peradarska industrija je lani prvi put u zadnjih pet godina zabilježila gubitak.

IZ PLUSA U MINUS
Naime, u 2011. peradarska je industrija ostvarila 2,4 milijarde kuna prihoda što je ipak određeni porast u odnosu na 2,3 milijarde koliko je ostvareno u godini ranije.

Međutim, konsolidirana dobit iz 2010. koja je iznosila 21,3 milijuna kuna istopila se te je u protekloj godini zabilježen gubitak od 19 milijuna kuna. Razlog tome je veliki rast materijalnih troškova koji je bio znatno brži u odnosu na rast prihoda od prodaje.

Proizvođači, suočeni sa sve većim troškovima, prisiljeni su na restrukturiranje i ulaganja u podizanje efikasnosti i konkurentnosti na domaćem ali i inozemnim tržištima.

IZVOZNO ORIJENTIRANI
Zanimljivo je međutim da je u izvozu kobasica i paniranih proizvoda udio mesa od peradi veći od 50 posto te je peradarstvo, zapravo, jedina izvozno etablirana grana mesne industrije.

Ipak, ulaskom Hrvatske u EU i tu se očekuju novi izazovi. Dio tržišta CEFTA-e će sasvim sigurno biti izgubljeno, a doći će i novi konkurenti s povećanim uvozom iz zemalja EU.

Za podizanje konkurentnosti bit će potrebna dodatna ulaganja u proizvodnju, ali i izlazak na nova tržišta. Kako bi u tome uspjeli, peradari za početak moraju zadovoljiti stroge EU kriterije, ispuniti sve potrebne uvjete za ekološki prihvatljivu proizvodnju te realizirati značajna ulaganja u modernizaciju vlastitih farmi i proizvodnih kapaciteta.

peradarstvo-purece-meso-pilece-meso-proizvodnja-2010-2011-tablica