svinjsko-meso-ilustracija-midiNajveća prepreka razvoju mesne industrije u Hrvatskoj je embargo na uzvoz svinjskog mesa u zemlje EU

Proizvođači svinjskog mesa u Hrvatskoj su pred velikim izazovom. Iako iz domaće proizvodnje zadovoljavamo više od 90 posto potreba za svinjskim i goveđim mesom, za proizvodnju mesnih prerađevina uvozimo više od 40 posto svinjskog mesa.

Hrvatska se tako u zadnjih pet godina svrstala među prvih deset zemalja svijeta po uvozu svinjskog mesa i živih svinja iz zemalja članica EU.

ZATVORENO TRŽIŠTE
S druge strane, izvoz svinjskog mesa je zanemariv. Najveći problem s izvozom ove vrste proizvoda je embargo na izvoz svinjskog mesa i trajnih proizvoda od svinjskog mesa na tržišta Europske unije. Upućeni ovo pitanje ističu kao jedno od bitnih u političkim pregovorima.

S obzirom na to da u Hrvatskoj u zadnjih pet godina nije bilo pojave atipične svinjske kuge te da Europska komisija nema više značajnijih primjedbi na sprovođenje biosigurnosnih mjera u uzgoju svinja, nužno je u kontaktima s njihovim predstavnicima i nadležnom veterinarskom institucijom EU osigurati najkasnije početkom listopada usuglašavanje odluke među članicama Unije o otvaranju mogućnosti za izvoz prvenstveno proizvoda od svinjskog mesa na jedinstveno europsko tržište.

CARINE
Drugi problem koji muči prerađivače su carine na smrznute kategorije svinjskog mesa. S obzirom da mesoprerađivačima kontinuirano nedostaju količine smrznutih kategorija svinjskog mesa koje služe za proizvodnju kobasičarskih, konzerviranih te trajnih suhomesnatih proizvoda, ukidanje carina u značajnoj bi mjeri poboljšalo konkurentnost tih proizvoda na domaćem i inozemnim tržištima.

U slučaju otvaranja tržišta za izvoz, domaći proizvođači svinjskog mesa moraju biti spremni zadovoljiti stroge uvjete Europske unije. To naravno neće biti lako, no, veliki proizvođači već su dosad uložili značajna sredstva u modernizaciju proizvodnje, a broj pogona za preradu mesa koji je usklađen sa zahtjevima EU gotovo je na 100 posto.

Ukoliko se prepreke birokratskog karaktera otklone, tržište će biti jedini regulator hrvatskim proizvođačima svinjskog mesa.

svinjsko-meso-2010-2011-tablica