Svježe meso našlo se u 12% svih košarica ostvarenih za “brzopotrošna” dobra, a mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi bili su dio 17% svih ostvarenih košarica.

Analizirali smo kategorije svježeg mesa te mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda (kategorija uključuje suhomesnate proizvode, trajne i polutrajne salame, šunke, kobasice i hrenovke). Ako promotrimo osnovne pokazatelje u 2019. godini u odnosu na godinu prije, vidimo da obje kategorije imaju stabilne baze kupaca, tj. gotova sva kućanstva u Hrvatskoj kupila su kategoriju mesnih prerađevina i suhomesnatih proizvoda (99% u obje godine), a svježe meso kupilo je njih 96% (vs. 97% u 2018. godini). Svježe meso našlo se u 12% svih košarica ostvarenih za “brzopotrošna” dobra, a mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi bili su dio 17% svih ostvarenih košarica.

POLUTRAJNE SALAME VODE
Većina novca potrošenog na svježe meso odnosi se na meso u rinfuzi, no ako u fokus stavimo samo pakirano svježe meso vodeći brendovi (abecednim redom) su: AIA, Cekin, PIK, Vindon te jedna privatna robna marka – Lidl. Polutrajne salame i dalje su segment koji je privukao najveći broj kućanstava (njih 93%), no taj broj je nešto niži u odnosu na godinu prije. Najveću količinsku prodaju ostvarile su polutrajne salame i zaslužne su za čak 40% ukupne količinske prodaje, dok je najviše novca potrošeno na suhomesnate proizvode (28% od ukupne vrijednosti za kategoriju).

Udio mesnica u ukupnoj potrošnji za kategoriju svježeg mesa iznosi 33% (vs. 32% u 2018. godini), privatne kupovine u kući čine 2% vrijednosti (vs. 3% u 2018.), dok preostali dio odlazi na kupovine u trgovačkim lancima. U kategoriji mesnih prerađevina i suhomesnatog proizvoda mesnice su povećale udio s 10% na 13% po vrijednosnoj prodaji. TOP 5 trgovačkih lanaca u kategoriji generiraju 59% vrijednosne prodaje (vs. 61% u 2018. godini).

NEISKORIŠTENi POTENCIJAL
No, kako pojedini trgovac općenito upravlja kategorijama mesa? Odgovor nudi Share of Wallet analiza kroz koju identificiramo koliko uspješno trgovac upravlja analiziranom kategorijom u odnosu na druge kategorije u svom asortimanu. Pritom u ovoj analizi ne uspoređujemo trgovce tako da možemo tvrditi kako je jedan uspješniji od drugoga, a usporedbu radimo na SOW FMCG tržišta. Konzum najuspješnije upravlja šunkama i hrenovkama (SOW kategorije značajnije veći od SOW-a FMCG-a), no uspješan je i u trajnim te polutrajnim salamama. Lidl je iskoristio potencijal samo u trajnim salamama, u svim ostalim analiziranim kategorijama SOW je manji od SOW-a na ukupnom tržištu. Unutar analiziranih kategorija Kaufland najbolje upravlja hrenovkama i polutrajnim salamama, no uspješan je i u šunkama i trajnim salamama. Plodine ne upravljaju jednako dobro svježim mesom kao mesnim prerađevinama i suhomesnatim proizvodima.

Interspar je nešto iznad prosjeka tržišta po iskorištenosti potencijala za svježe meso, no i u većini drugih kategorija, a osobito šunkama. U kobasicama i suhomesnatim proizvodima ima još neiskorištenog potencijala. Mesnice su zabilježile veću iskorištenost potencijala u 2019. u odnosu na prethodnu godinu u suhomesnatim proizvodima, šunkama, kobasicama i hrenovkama.